Coloranții sintetici alimentari – toxine și efecte adverse – Alternativa sănătoasă: coloranți alimentari naturali
Sunt foarte apetisante prăjiturile colorate sintetic, un tort Red Velvet sau curcubeu, îți vine să le mănânci cu privirea, dar cunoaștem oare riscurile pentru sănătate? Ocazional la câte o zi specială, nu cred că ar fi o problemă, dar să nu devină un obicei. Coloranții sintetici folosiți în prăjituri și alte produse alimentare conțin substanțe care pot avea efecte negative asupra sănătății (alergii, intoleranțe). O să explorăm și ce alternative sănătoase de coloranți alimentari putem folosi în bucătăria noastră.
Câțiva dintre cei mai controversați coloranți sintetici și preocupările legate de sănătate asociate cu fiecare:
🟡 Tartrazina (E102): Acest colorant galben poate provoca reacții alergice la unele persoane, cum ar fi urticaria, astmul și chiar anafilaxia. De asemenea, există îngrijorări cu privire la potențialul său de a agrava simptomele ADHD la copii.
🔴 Roșu Allura (E129): Acest colorant poate cauza reacții alergice și poate avea un impact negativ asupra comportamentului copiilor, fiind asociat cu hiperactivitatea și deficitul de atenție ADHD.
🟠 Giallo Sunset (E110): Pentru acest colorant portocaliu există îngrijorări legate de potențialul său de a provoca reacții alergice și intoleranțe la persoanele sensibile.
🔴 Carmin sau roșu de coșenilă (E124): Este obținut dintr-o specie de insecte numite coșenile. Poate provoca reacții alergice la anumite persoane și există îngrijorări cu privire la posibilele sale efecte carcinogene.
🔵 Albastru Patentat V (E131): Cercetările privind siguranța acestui colorant sunt încă în desfășurare, poate afecta sănătatea pe termen lung, inclusiv poate avea efecte carcinogene.
Nu se cunoaște impactul exact al acestor coloranți sintetici asupra sănătății și poate varia în funcție de sensibilitatea individuală și de cantitatea de colorant consumată.
Coloranți alimentari naturali pe bază de plante
O alternativă sănătoasă la coloranții sintetici sunt coloranții alimentari naturali obținuți din extracte si pudre din diferite părți ale plantelor (frunze, fructe, legume, rădăcini, flori).
🟡 Colorant alimentar Galben – Portocaliu
Pentru a obține nuanțe de galben sau portocaliu, putem folosi coloranți alimentari naturali pe baza de plante, cum ar fi: turmeric, extract din morcovi sau dovleac (caroten), șofran, pudra din petale de păpădie, pudra din sfecla galbenă, pudra din morcovi galbeni (exista seminte de cumparat pentru cei care vor să-și planteze în grădină).
🔴 Colorant alimentar Roșu – Roz
Pentru nuanțe de la roz pastel pana la roșu intens putem apela la coloranții alimentari naturali pe bază de extracte din plante, cum ar fi: pudra din sfecla roșie, fructe de zmeură, coacăze roșii, căpșuni.
Așa arată fursecurile pe care le-am colorat cu sfeclă roșie, au ieșit mai bine decât mă așteptam și foarte bune la gust!

O varianta mai exotică pentru a colora alimentele sau bauturile in roz intens, ar fi pudra naturala obținută din fructul Dragonului (Pink Pitaya). Gustul acestui fruct este delicat și usor dulce.
🔵 Colorant alimentar Albastru
Obținerea unui pigment albastru pentru colorarea alimentelor din surse naturale poate fi mai dificilă, deoarece albastrul este mai puțin întâlnit în mod natural în alimente. Cu toate acestea, există Spirulina albastră care conține pigmenți albaștri naturali, precum ficocianina. Acest colorant poate fi utilizat pentru a produce nuanțe de albastru în alimente și băuturi.
O altă opțiune de colorant albastru natural sunt petalele albastre ale florilor de Limba mielului (Borago Officinalis)
🟢 Colorant alimentar Verde
Clorofila este substanța care dă culoarea verde intens și o regăsim în tot ce înseamnă frunze proaspete, acestea se pot pune la deshidratat și apoi se macină până devin o pudră fină, pe care o putem folosi sub formă de colorant alimentar natural pentru diverse deserturi, mâncăruri sau băuturi.
Pudra de orz verde are un gust plăcut și ușor dulceag, este foarte bogată în substanțe hrănitoare, și poate fi folosită la deserturi pentru colorarea cremelor, pentru colorarea aluatului (paste, clătite verzi, blat de tort verde), pentru mâncăruri (risotto verde, pâine/lipie verde, etc.)
Lucerna conține cele mai cunoscute vitamine, minerale si aminoacizi, fiind de pana la 10 ori mai bogată în minerale decât majoritatea cerealelor.
🟣 Colorant alimentar violet, purpuriu, mov, lila
Pentru diferite nuanțe de violet-lila putem folosi fructe de culoare închisă precum afinele de pădure, coacăzele negre, murele sau chiar și dudele negre-violet. De asemenea, din petalele de panseluțe intens coloare în mov se poate obține o pudră foarte concentrată, aici am explicat cum să îți faci acasă pudra din flori violete (toporași).


Utilizarea coloranților alimentari naturali nu numai că oferă alimentelor o culoare vibrantă, dar poate și să ofere beneficii nutriționale suplimentare, datorită conținutului lor de vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, evitarea coloranților sintetici poate contribui la reducerea riscurilor pentru sănătate (alergii, intoleranțe și alte riscuri necunoscute pe termen lung).
Ne reîntoarcem la natură, la flori si plante, acolo unde găsim tot ce avem nevoie ca să ne bucurăm de culorile curcubeului!