Pudra violet din flori de toporasi – Colorant natural pentru deserturi si bauturi

Primavara ne rasfata cu covoare parfumate de flori de toporasi, in nuante de violet sau albe. Pentru pudra cu pigment violet am cules doar flori de toporasi colorate intens, le-am ales pe cele mai frumoase si am recoltat doar cateva floricele dintr-o singura tufa de toporasi, ca sa las si albinelor hrana in continuare. Intodeauna am grija sa culeg responsabil si doar minimul necesar, astfel incat natura sa poata sa isi continue mai departe povestea.

In total am adunat un pahar cu flori proaspete de toporasi, pe care le-am uscat mai apoi la deshidrator, le-am macinat cu rasnita de cafea si am obtinut o pudra concentrata in care am pus si zahar, pentru ca sa se conserve mai bine.

Folosesc aceasta pudra pentru a colora natural deserturile sau bauturile pe care le prepar, este un colorant puternic si se poate folosi in cantitati mici pentru a obtine un violet intens. De ce sa cumpar din comert cand pot prepara in casa un colorant alimentar 100% natural? Care aduce si beneficii, pentru ca toporasii au anumite proprietati pentru sanatate asa cum sunt descrise in acest articol.

Ingrediente pudra de toporasi (violete)

  • 1 pahar cu flori proaspete de toporasi, de culoare violet
  • 1 lingura de zahar alb

Ustensile necesare:

  • deshidrator (este recomandat sa folosim deshidratorul deoarece e important sa uscam cat mai rapid florile de toporasi, imediat dupa ce le-am cules, ca sa iti pastreze pigmentul si proprietatile). In lipsa unui deshidrator, putem sa le lasam la uscat pe hartie, undeva la un loc cu umbra si bine aerisit.

Mod de preparare pudra de toporasi – Colorant violet natural pentru deserturi si sucuri

1. Florile proaspete de toporasi se intind pe tava de la deshidrator, cu grija sa nu suprapunem florile si sa ramana suficient spatiu intre ele:

Florile de toporasi pregatite pentru deshidratat

2. Punem la deshidrator florile de toporasi pentru aproximativ 6-7 ore la 45 grade Celsius, cu ventilatie. Se poate folosi si un cuptor electric, in lipsa unui deshidrator. Uscarea la temperatura mica va pastra cat mai bine proprietatile florilor.

3. Dupa ce s-au uscat complet, scoatem florile de toporasi din deshidrator si vor arata cam asa. Ele trebuie sa fie “crocante” si sa nu mai aiba nici un pic de umezeala.

Flori uscate de toporasi (violete)

4. Punem florile uscate de toporasi intr-o rasnita de cafea pe care am curatat-o foarte bine inainte:

Flori uscate de toporasi pregatite pentru a fi râșnite

5. Transformam florile uscate de toporasi intr-o pudra fina cu ajutorul rasnitei de cafea. Eu am pus si o lingura de zahar alb, de aceea am obtinut o culoare violet deschis (care se va tranforma in violet inchis in contact cu apa):

Pudra de flori de toporasi (violete)

6. E timpul sa facem testul: Intr-un bol alb am pus un pic de pudra de toporasi peste care am adaugat cateva picaturi de apa si am obtinut aceasta culoare minunata de violet! Acum nu-mi ramane decat sa folosesc acest colorant alimentar 100% natural pentru deserturi si diverse bauturi/ceaiuri, ador nuantele de violet pe care le pot obtine cu aceasta pudra de toporasi:

Pudra de toporasi – Colorant alimentar natural violet

Mai multe informatii despre beneficiile si proprietatile florilor de toporasi gasiti aici:

floare toporas violeta padure planta medicinala beneficii sanatate utilizare bucatarie uz extern cosmetica piele uscata
Flori de toporas violet

https://foodislove.ro/flori-plante-comestibile/toporasul-viola-odorata-beneficii/