Germenii de creson – Cum se fac acasă – Beneficii nutriționale

Plini de substante nutritive, germenii de creson sunt o sursa nemaipomenita de energie si sunt si foarte gustosi. Aduc putin cu gustul de hrean si sunt foarte aromati, doar ca germenii de creson sunt mai delicati si mai putin picanti spre deosebire de hrean.

Cum se fac germenii de creson acasa?

Este foarte simplu sa germinam singuri acasa semintele de creson. Nu avem nevoie de un aparat special de germinare, putem folosi orice vas avem pe acasa, cum ar fi o farfurie sau o caserola de plastic.

Singurul truc este ca vom asterne un strat de servetele de masa sau un strat de vata pe care il vom umezi, si abia apoi presaram semintele de creson.

Germenii de creson nu se pot germina direct deoarece semintele in contact cu apa devin mucilaginoase, de aceea avem nevoie de un strat de servetele pe care semintele sa adere.

Pasul 1: Pe o farfurie sau intr-o caserola de plastic asternem cateva servetele si le udam din abudenta cu apa.

Pasul 2: Adaugam semintele de creson astfel incat sa incapa cat mai multe, dar totusi sa nu se suprapuna.

Germeni creson – primele stadii de incoltire

Pasul 3: Acoperim peste noapte cu un capac pentru a favoriza umezirea semintelor de creson.

Pasul 4: Dimineata indepartam capacul si daca mai este nevoie, stropim cu apa.

Pasul 5: O data la 12 ore stropim germenii cu apa (niciodata sa nu ramana fara apa, dar nici sa ii “inundam”) si ei vor creste in 4-5 zile la dimensiunea optima pentru a fi consumati.

Germeni creson – stadiu intermediar, apar primele frunzulite

Daca doriti ca germenii sa fie mai verzi si mai vigurosi, asezati-i intr-un loc cu lumina si ei vor produce imediat clorofila si frunzulitele prin o culoare verde intens.

Germeni creson – frunzulitele prin putere de la lumina soarelui
germeni creson cum se fac acasa
Germeni de creson gata de recoltat

Arata minunat si sunt considerati o delicatesa, cresonul avand o aroma deosebita! Se pot consuma ca atare sau in diverse preparate cum ar fi in salate, supe, in sandwich-uri.

Germenii de creson adauga o nota de prospetime si eleganta oricarui preparat gastronomic.

cresson-germeni-pe-paine-reteta

Care sunt beneficiile consumului germenilor de creson?

Au o cantitate mare de vitamine si minerale in concentratie mare, de aceea valoarea lor nutritiva este importanta.

Vitamina C se gaseste din abundenta in germenii de creson, aproximativ 115 mg la 100 g planta.

De asemenea contine o cantitate importanta de caroten de 4 mg la 100 g planta.

Germenii de creson contin si alte vitamine importante si anume vitamina E, P, PP, K si B. Mineralele sunt si ele din abudenta, mai ales potasiu, fier si calciu.

Mai mult decat atat, germenii de creson au ribolflavina, iod, fosfati, substante flavonoide, tiamina, uleiuri esentiale, rutin (extrem de bun pentru schimbul de nutrienti la nivelul celulei) si substante antihistaminice care amelioreaza alergiile.

Germenii de creson sunt o sursa concentrata de vitamine si minerale.

Citeste mai multe beneficii ale germenilor de creson pe https://bodygeek.ro/germenii-de-creson-hrana-vie-superconcentrata-in-vitamine-si-minerale

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.