Paine cu maia naturala – Reteta paine fara drojdie
Despre painea cu maia am mai scris si cu alte ocazii, are glutenul predigerat si este mult mai sanatoasa si mai usoara pentru stomacul nostru decat painea cu drojdie. Si e foarte satioasa!
Am inceput sa imi fac singura propria paine cu maia naturala salbatica (fara drojdie din comert) si este mai usor decat citisem pe internet. Aici am scris cum se face maiaua, cea mai simpla metoda pe care o cunosc.
Eu fac painea dintr-o singura framantare si o singura dospire (aproximativ 9 ore la temperatura camerei).
Ingrediente:
- 120 g maia,
- 300g faina alba bio,
- 250 g faina integrala,
- 300 g apa,
- 1 lingurita zahar brun,
- 10 g sare Himalaya,
- 1 varf lingurita bicarbonat sodiu,
- 1 lingura ulei de masline.
Mod de preparare:
Practic muncim doar cateva minute, cand punem toate ingredientele in masina de paine, apoi asteptam 20 de minute sa se termine programul de framantare.
Scoatem aluatul din masina de paine si il punem in vasul de copt paine tapetat cu hartie de copt (eu am un vas de yenna rotund).
Acoperim cu un capac care inchide ermetic si lasam la dospit 9 ore la temperatura camerei.
De obicei, eu o las de dimineata pana seara, si apoi o bag la cuptor la 170 grade Celsius timp de 55 minute.
Si e gata painea! Simplu si fara batai de cap 🙂 Miroase extraordinar de bine si este foarte gustoasa.

