Cum se face maiaua – Cea mai simpla metoda

Este mai usor decat credeti, stiu ca exista multe retete pentru maia, dar eu o sa va prezint preferata mea care se face cam in 4 zile si necesita foarte putina atentie zilnic. M-am ferit mult timp sa fac maia pentru ca ma citisem multe articole despre cum se face acasa maiaua si parea foarte complicat, iar eu vroiam ceva rapid si simplu.

Pana cand am descoperit aceasta metoda.

Haideti sa vedeti cat de simplu se poate face maiaua acasa, pornim fermentatia cu ajutorul stafidelor.

Mod de preparare maia:

  1. Punem intr-un borcan de 500 ml o mana de stafide brune si adaugam apa cat sa le acopere.
  2. Lasam la fermentat 2-3 zile pana cand se ridica stafidele deasupra (agitam o data pe zi borcanul, ca sa oxigenam compozitia).
  3. Scoatem din borcan stafidele si pastram 80g din apa in care au fermentat.
  4. Apoi punem 80g faina alba/secara peste acea apa si amestecam bine. Lasam intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
  5. Aruncam jumatate din compozitie si apoi hranim din nou maiaua: 80g faina + 80g apa.
  6. Lasam sa isi dubleze/tripleze volumul si e gata! Putem face paine cu ea.
maia-naturala reteta simpla

Practic tot procesul dureaza 4-5 zile pana cand obtineti prima maia (daca asigurati un mediu caldut in camera, intre 22 si 28 grade). Daca este mai frig, dureaza pana la 7 zile fermentatia.

Am invatat cum sa fac aceasta reteta simpla de maia din acest videoclip:

cum-se-face-maiaua-tutorial-video

Maiaua se intretine foarte usor: o pastram la frigider si o hranim o data sau de doua ori inainte sa facem paine.

Cum se hraneste maiaua?

O data pe saptamana o hranim astfel: aruncam jumatate din compozitie, apoi adaugam 70g apa + 70g faina si amestecam bine.

Dupa ce am hranit maiaua avem doua optiuni:

  • fie o lasam intr-un loc caldut sa creasca pana cand isi dubleaza volumul (cam 2h dureaza, la temperatura de 26-28grade) si apoi o folosim pentru a face paine
  • daca nu vrem sa facem paine in acea zi, o punem la loc in frigider

Iarna eu pun borcanul de maia pe un prosop asezat pe calorifer, ca sa creasca in doua ore.

Aici gasiti reteta pentru paine cu maia:

paine-cu-maia-faina-alba-secara-si-seminte reteta

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.