De ce am renuntat la uleiul de floarea soarelui pentru gatit

“În mai toată istoria noastră ca oameni, am folosit grăsimi animale pentru gătit. Uleiurile vegetale din semințe sunt menționate în scrieri, de obicei în calitate de combustibil pentru candele. La începutul anilor 1900, uleiurile vegetale erau serios luate în considerare pe post de combustibil pentru mașini, dar în cele din urmă s-a impus petrolul.

Grăsimile polinesaturate prezente în semințe au efecte nefaste asupra organismului:

  • Se oxidează necontrolat în organism, distrugând enzime și celule, sabotând producția celulară de energie.
  • Blochează activitatea sistemului digestiv
  • Suprimă sistemul imunitar
  • Cancerul nu poate apărea decât dacă există grăsimi polinesaturate în dietă.

În studiile pe șoareci, s-a observat că e suficient să le adaugi grăsimi polinesaturate în dietă cât să acopere 7% din calorii pentru a-i face obezi.

Modul în care grăsimile polinesaturate din uleiurile vegetale sunt metabolizate în organism este important pentru cei care au probleme cu greutatea. Acestea sunt „arse” de 5 ori mai lent decât carbohidrații sau grăsimile saturate, organismul preferă să le depună.

Firește, uleiurile vegetale nu sunt singura problemă din ziua de azi, dar din păcate, fiind ieftine, sunt prezente în mai toate produsele alimentare comerciale preparate sau semipreparate. Este un mod simplu și necostisitor de a îmbunătăți gustul alimentelor, grăsimea având un rol de amplificator pe papilele gustative.

Mai nou, aproape toate curentele standard nutriționale îți vor spune că uleiurile vegetale sunt sănătoase, iar grăsimile animale cresc colesterolul și înfundă arterele.

Discuția de mai sus nu include uleiul de măsline care este un ulei din fruct și conține în mare parte grăsime mononesaturată, similară cu cea din lactate, și nici uleiul de cocos, care este o grăsime aproape în totalitate saturată și folosită în abundență de popoarele din Asia de Sud Est sau din insulele din Pacific.”

Textul apartine lui Călin Țurcanu.

Daca aveți timp de citit, explicațiile apar în cartea scrisă de Călin – 8 Principii ProMetabolism.