Panna cotta cu jeleu de zmeura – Reteta desert la pahar

Panna cotta cu zmeură este un desert italian rafinat și delicios. Acest desert cremos și catifelat combină perfect textura fină a panna cotta cu aroma dulce-acrișoară a zmeurei. Panna cotta este, în general, aromatizată cu vanilie, care adaugă o notă subtilă și dulce. Prezentarea desertului poate fi foarte atrăgătoare. Panna cotta este de obicei turnată în forme individuale și lăsată să se răcească și să se întărească în frigider. Pentru servire se poate decora cu câteva fructe de zmeură sau frunze de mentă pentru un aspect mai colorat și o notă de prospețime.

Iată o rețetă pentru 4-5 portii de panna cotta.

Ingrediente Panna cotta cu jeleu de zmeura :

Pentru panna cotta:

 • 500 ml smântână lichidă (minimum 30% grăsime)
 • 100 g zahăr
 • 1 pliculeț zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
 • 5 g gelatină granule (2 și 1/2 lingurițe)
 • 2 linguri apă rece

Pentru jeleul de zmeura:

 • 200 g zmeură proaspătă sau congelată
 • 50 g zahăr
 • 2 linguri apă
 • 3 g gelatină granule (1 și 1/2 lingurițe)
 • 1 lingură apă rece

Mod preparare panna cotta:

 1. Într-un vas mic, hidratează gelatina în apa rece și las-o să se umfle timp de 5-10 minute.
 2. Între timp, toarnă smântâna lichidă într-un vas de inox și adaugă zahărul și aromele (zahărul vanilat sau extractul de vanilie).
 3. Încălzește amestecul de smântână pe foc mediu, amestecând constant până când zahărul se dizolvă complet. Nu lăsa smântâna să fiarbă (e foarte important, ca sa nu afecteze închegarea gelatinei).
 4. După ce gelatina s-a umflat suficient, adaugă-o în vasul cu smântână caldă și amestecă bine până când gelatina se dizolvă complet.
 5. Lasă amestecul de panna cotta să se răcească la temperatura camerei pentru câteva minute, apoi toarnă-l în forme individuale (pahare) sau într-un singur vas mare.
 6. Acoperă formele cu folie alimentară sau capac și lasă-le să se răcească complet la frigider timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte, până când panna cotta se întărește.
 7. După ce panna cotta s-a răcit și întărit suficient, se poate adauga jeleul de zmeura pe care il vom prepara la pasul urmator.

Mod preparare jeleu de zmeura pentru panna cotta:

 1. Într-un vas mic, hidratează gelatina în lingura de apă rece și las-o să se umfle timp de 5-10 minute
 2. Optional: strecoară zmeura prin sită, astfel încât să separi semințele.
 3. Într-un vas de inox, adaugă zmeura și zahărul, apoi pune vasul pe foc mediu și lasă amestecul să fiarbă, reducând căldura la minim. Fierbe timp de 5-7 minute sau până când zmeura se dezintegrează și zahărul se dizolvă complet. Oprește focul și lasă sa se răcească puțin, înainte de a adăuga gelatina.
 4. După ce gelatina s-a hidratat, adaugă-o în vasul cu zmeură (sa nu fie fierbinte) și amestecă până când gelatina se dizolvă complet.
 5. Lasă amestecul să se răcească puțin, apoi toarnă-l cu grijă peste panna cotta deja întărită în formele individuale (pahare).
 6. Acoperă formele cu folie alimentară sau capac și lasă-le să se răcească complet la frigider timp de cel puțin 2-3 ore sau până când jeleul de zmeură se întărește.
 7. După ce jeleul de zmeură s-a întărit, poți decora panna cotta cu fructe proaspete și jeleu de zmeură adăugat deasupra.
 8. Servește panna cotta cu jeleu de zmeură rece și bucură-te de desertul delicios!
Panna cotta cu jeleu de zmeura – @rawpixel

Poți ajusta cantitățile de zmeură și zahăr în funcție de preferințele tale și de cât jeleu de zmeură dorești să folosești pentru a decora panna cotta.

Această rețetă ar trebui să fie suficientă pentru aproximativ 4-5 porții de panna cotta, în funcție de dimensiunea formelor folosite. Pentru mai multe porții, se pot ajusta cantitățile de ingrediente.

Foto @rawpixel