Briose umplute cu crema de ciocolata si gem de afine

Aceste briose sunt ideale pentru iubitorii de ciocolata si fructe, sunt destul de usor de facut si cu siguranta va veti impresiona invitatii la masa. Sunt delicioase si le puteti face cu umplutura sau fara, insa mie imi plac asa cremoase si le pun in interior ganache de ciocolata si un gem la alegere, de obicei unul dintre acestea: afine, capsuni, zmeura sau coacaze. Pentru aceste briose am folosit gem de afine de padure.

Ingrediente pentru 12 briose:

Pentru aluat:

  • 250 g faina alba grau
  • 120 g unt  minim 80% grasime
  • 100 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 2 oua
  • 1/2 lingurita extract vanilie
  • 50 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu
  • 1 varf cutit sare
  • 50 g ciocolata neagra, sfaramata bucatele

Pentru umplutura:

  • 100 ml smantana pentru frisca (32% grasime)
  • 80 g ciocolata cu 50% cacao,
  • 150 g gem de afine

Mod de preparare aluat briose:

  1. Se topeste untul in laptele caldut si se adauga zaharul, amestecand pana s-a dizolvat complet. Apoi se raceste acest amestec la temperatura camerei ( punem apa rece in chiuveta si scufundam cateva minute vasul cu amestecul cald).
  2. Adaugam ouale si extractul de vanilie si batem usor cu un tel pana la omogenizare.
  3. Intr-un vas separat punem faina cu cacao cernuta prin sita, bicarbonatul, praful de copt, praful de sare si bucatele mici de ciocolata neagra.
  4. Turnam amestecul lichid peste mix-ul solid si amestecam usor cu o spatula pana cand devine omogen. Nu mai insistam cu amestecatul, e suficient atat si briosele vor iesi pufoase. Daca amestecam prea mult, se activeaza glutenul din faina si briosele vor fi mai tari.
  5. Intr-o tava speciala pentru briose, turnam in forme doar un pic peste jumatate ca sa le dam spatiu brioselor sa creasca. Mie imi ies fix 12 briose din acest aluat.
  6. Coacem la 180 de grace C timp de 30 minute si facem testul cu scobitoarea pentru a ne asigura ca s-au copt briosele in interior.

Preparare crema de ciocolata (ganache)

  1. Se incalzesc 100 ml smantana lichida pana aproape de punctul de fierbere.
  2. Se stinge focul si se adauga 80 g de ciocolata amaruie cu minim 50% cacao.
  3. Se amesteca bine pana cand ciocolata s-a dizolvat complet.
  4. Dam la rece la frigider 2-3 ore.
  5. Dupa ce s-a racit complet si s-a intarit crema de smanatana cu ciocolata, o batem cu mixerul aproximativ 2 minute. Ganache-ul de ciocolata se va deschide usor la culoare si va creste in volum. Nu mixati prea mult, pentru ca se va taia crema.

Cum se umplu briosele cu crema

Metoda pe care eu o folosesc este sa tai briosa in doua jumatati, pe orizontala. Apoi, cu o lingurita scobesc usor interiorul ambelor jumatati.

Intr-una din jumatati pun o lingurita cu crema de ciocolata, iar in cealalta pun o lingurita de gem, de data aceasta am folosit afine. Foarte bine mai merg in aceasta combinatie: zmeura, capsunile si coacazele.

Apoi lipesc la loc cele doua jumatati, las briosele la racit si umplutura se consolideaza si briosa arata ca un intreg.

briose-umplute-cu-ciocolata-si-crema-de-afine-reteta

Iata cum arata si briosa in interior, e foarte cremoasa si gustoasa!

briose-umplute-cu-ciocolata-si-crema-de-afine-reteta

Sper ca v-am inspirat si pe voi sa faceti aceste minunatii de briose.

Pe deasupra am trasat rapid niste linii de decor din ciocolata alba topita, pentru a le face mai aspectuoase si apetisante.

briose-umplute-cu-ciocolata-si-crema-de-afine-reteta
briose-umplute-cu-ciocolata-si-crema-de-afine-reteta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.