Placinta cu mere si aluat fraged
Am primit o ladita plina cu mere crescute natural, “direct de la producator” din zona de deal Voinesti, cu multe paduri si aer curat (inca).
M-am decis sa fac o placinta cu mere si scortisoara sa parfumez bucataria de miros de sarbatoare. Am ales sa fac un aluat fraged cu unt, de obicei folosesc aluat cumparat dar acum am avut mai mult timp la dispozitie.
Gustul de aluat fraged cu unt facut in casa nu se compara cu nimic cumparat.
Ingrediente placinta cu mere
Pentru umplutura:
- 10-15 mere (in functie de marime)
- 6 linguri de zahar
- 1 lingurita cu varf scortisoara Ceylon
Pentru aluatul fraged:
- 250g faina,
- 125g unt minim 80% grasime,
- 1 galbenus de ou,
- 1 varf de sare,
- 50ml apa plata.
Mod de preparare umplutura cu mere:
Se rad merele pe razatoare, eu am folosit o razatoare electrica pentru ca este mult mai rapid asa si scap de loviturile la degete. Dar merge la fel de bine si cu o razatoare normala.
Punem zaharul peste merele rase si adaugam scortisoara:
Amestecam bine si dam la cuptor timp de 50 minute la 160C, sau calim merele intr-o oala pe foc pana cand acestea scad si nu mai sunt zemoase.
Asa arata o mostra din umplutura de mere cu scortisoara scoasa din cuptor:
Mod de preparare aluat fraged
Am folosit reteta clasica de aluat fraged, am tinut la rece toate ingredientele: faina, untul, oul si apa si apoi le-am framantat pe toate intr-un bol.
Am pus si un praf de sare pentru accentuarea gustului.
Se inveleste aluatul in folie alimentara si se tine la frigider minim 30 minute.
Apoi scoatem aluatul si il modelam pentru placinta.
Am facut doua foi din aluatul fraged, una am pus-o direct pe vasul pentru placinta, iar cea de-a doua foaie am modelat-o in forma de grill astfel:
La cuptor timp de 45-50 minute la 170C si la final pudram cu un strat generos de zahar pudra cu vanilie si optional pudram si cu scortisoara.
Va doresc pofta buna!
Si o poza cu placinta de mere in sectiune, yum yum: