Placinta cu dovleac, stafide si aluat fraged
Dovleacul placintar este vedeta la mine in bucatarie de cand incepe toamna si pana vine primavara, are un gust deosebit si il folosesc atat pentru desert cat si in mancare. Aceasta placinta cu dovleac miroase atat de bine si este foarte aromata, pentru ca am pus scortisoara, cuisoare, nucsoara si unt.
Pentru aluat putem folosi atat foi subtiri de placinta (vor iesi crocante si multi prefera asa) cat si aluat fraged. Cand ma grabesc folosesc aluat din comert, dar daca am mai mult timp la dispozitie pregatesc un aluat fraged in casa. Voi pune in curand si reteta pentru aluatul fraged.
Ingrediente placinta cu dovleac:
- 700g dovleac ras,
- 80g unt,
- 100g zahar,
- aluat fraged sau foi de placinta,
- 1 lingurita scortisoara Ceylon ecologica,
- 1/2 lingurita nucsoara,
- 1/4 lingurita cuisoare,
- 1 mana de stafide brune,
- 1 fiola cu esenta de vanilie,
- pentru decorat: zahar pudra vanilat.

Mod de preparare:
1. Curatam coaja de pe dovleac si scobim cu o lingura toate semintele din interior. Apoi dam dovleacul pe razatoare, eu folosesc o razatoare electrica pentru ca imi este mult mai rapid si usor asa, si nu ma mai lovesc la degete.
2. Punem dovleacul ras intr-o oala de inox si adaugam zaharul, untul si stafidele.
3. Calim dovleacul pe foc timp de 15-20 minute sau il introducem la cuptor timp de 40 minute (oricare metoda este buna). Avantajul la cuptor este ca nu trebuie sa paziti oala si sa amestecati in continuu in ea.
4. Dupa ce am calit dovleacul, adaugam si condimentele aromate: scortisoara, nucsoara, cuisoarele si esenta de vanilie. Daca facem cantitati mai mari de umplutura, putem sa o pastram in borcane sterilizate sau la congelator in punga.
5. Pregatim tava pentru placinta cu dovleac, o tapetam cu hartie de copt si ungem cu putin ulei hartia de copt. Apoi punem un strat de foi de placinte (sau aluat fraged), adaugam umplutura de dovleac si o nivelam frumos, iar deasupra punem inca un strat de foi de placinte.
6. Ungem cu putin ulei aluatul de deasupra placintei si coacem la cuptor la 180°C pentru aproximativ 35 minute.
7. Lasam placinta sa se raceasca si o pudram cu zahar pudra.
Sa o serviti cu multa placere!


