Paine de casa cu faina integrala
Cea mai buna paine este cea facuta de tine acasa, pentru ca stii exact ce pui in ea si tu iti alegi calitatea ingredientelor. Daca adaugam si faina integrala in compozitia de paine, marim valoarea nutritiva a acesteia si in plus ajutam digestia.
Am inceput sa imi fac singura painea de casa de cand mi-am luat ajutor in bucatarie o masina de paine pentru framantat, o folosesc strict pentru framantat (asta e partea cea mai dificila) si aluatul prefer sa il modelez eu si sa il coc intr-o tava la cuptor.
Aceasta reteta este cu drojdie uscata bio, dar am scris in alt articol si cum se face painea cu maia de casa (drojdia salbatica de secara).
Ingrediente:
- 7 g drojdie uscata bio,
- 250 g faina integrala bio,
- 300 g faina alba bio,
- 300 g apa,
- 14 g zahar brun,
- 10 g sare Himalaya,
- 1g bicarbonat sodiu,
- 3 linguri mix de seminte (in, floarea soarelui, susan)
- cateva seminte de in pentru decor.
Mod de preparare:
Practic muncim doar cateva minute, cand punem toate ingredientele in masina de paine, apoi asteptam 20 de minute sa se termine programul de framantare.
Scoatem aluatul din masina de paine si il punem in vasul de copt paine (pentru aceasta paine am folosit o tava de chec). Presaram aluatul cu cateva seminte de decor si il acoperim cu un capac.
Lasam la dospit 1-2 ore pana cand isi dubleaza volumul, si apoi punem tava la cuptorul incalzit la 165C timp de 50-60 minute (in functie de cat de rumena va place coaja).
Te-ar mai putea interesa si:
» Cum se face maiaua (cea mai simpla metoda)
» Paine cu maia si mix de seminte
» Painici cu maia si seminte de susan