Supa de pui cu legume – usor picanta
Aceasta supa de pui cu legume are efect incalzitor, este foarte buna pentru ridicarea imunitatii si decongestionarea cailor respiratorii, pe vreme de iarna si nu numai. Este un remediu nemaipomenit pentru sanatate, mai ales daca aveti un pui crescut la curte cu iarba proaspata, gustul este inegalabil.
Ingrediente:
- 1 piept de pui (sau tot puiul),
- 2 morcovi ,
- 1 pastarnac,
- 1 radacina de patrunjel,
- 1/2 radacina telina,
- 1 ceapa rosie intreaga,
- 2 cartofi,
- condimente: 1 lingurita rasa de turmeric, 9-10 boabe piper negru proaspat macinate, 2 lingurite sare Himalaya
- pentru decor: 1 legatura de patrunjel,
- optional: se poate adauga la final bors de casa.

Mod de preparare:
1. Se pune puiul la fiert in oala de supa, timp de 25 de minute.
2. Apoi adaugam si legumele (fie intregi) fie taiate bucati mai mari si vom pune tot acum si sarea (ajuta la pastrarea vitaminelor si mineralelor din legume).
3. Fierbem inca 20 de minute si inainte cu 5 minute sa luam oala de pe foc, adaugam condimentele: piperul, turmericul si optional punem si cativa taietei de casa (mie asa imi place cel mai mult).
4. Dupa ce am luat apa de pe foc, punem in supa si patrunjelul proaspat tocat si acoperim cu un capac, lasand aromele sa se intrepatrunda.
Pofta buna si sa fiti sanatosi, aceasta supa face minuni in sezonul rece.
Ati observat un ingredient mai putin obisnuit in aceasta supa, am pus turmeric din 3 motive:
- pentru proprietatile sale anti-inflamatorii,
- pentru un plus de gust,
- pentru culoarea aurie pe care o capata supa.
Ce este turmericul si ce proprietati are?
Turmericul este un condiment care a devenit popular atat pentru folosirea lui in diverse retete, cat si datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Este folosit mai ales in medicina indiana mai ales in cazul inflamatiilor si al durerilor cronice. Medicina occidentala a inceput sa studieze turmericul si sa ii remarce efectele benefice asupra sanatatii.

Radacina de turmeric are o culoare galben intens spre auriu, un gust putin amarui, usor piperat si un miros puternic aromat, asemanator cu cel al ghimbirului.
Turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.
Curcuminul este substanta activa din turmeric, responsabila pentru efectele terapeutice ale acestui condiment.
Top 8 beneficii ale turmericului
1. Este o arma puternica impotriva inflamatiei
2. Creste capacitatea antioxidanta si protejeaza impotriva impotriva radicalilor liberi
3. Ajuta la stimularea sistemului imunitar, ajutandu-ne in lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor.
Pentru absorbtia optima a turmericului, acesta trebuie consumat impreuna cu piper si alimente bogate in grasimi sanatoase (cum ar fi pestele, untul clarifiat, nucile si semintele, untul de cocos).
4. Protejeaza inima si regleaza sistemul cardio-vascular
5. Imbunatateste starea de spirit, curcuminul din turmeric s-a dovedit a fi benefic si in tratarea depresiei.
6. Previne bolile neurodegenerative avand o influenta benefica asupra creierului si a sistemului nervos
7. Ajuta la o buna digestie, regleaza tranzitul intestinal si calmeaza colonul iritabil
8. Imbunatateste functia hepatica si protejeaza ficatul impotriva toxinelor
Contraindicatiile turmericului
Curcuminul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici persoanelor care sufera de piatra la rinichi sau la vezica biliara.
S-a observat ca turmericul poate avea si proprietati anticoagulante, de aceea asocierea sa cu medicamente anticoagulante (aspirina, warfarina, heparina) poate creste riscul de sangerare. De asemenea, turmericul poate interactiona cu antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen). Se recomanda consultarea unui medic specialist pent
Concluzie:
Asadar, turmericul nu este doar un condiment minunat pentru preparatele noastre culinare, ci si un remediu natural cu puternice proprietati antiinflamatoare si antioxidante. A se consuma cu moderatie.
Citeste mai mult pe: viataverdeviu.ro