Supa crema de morcovi cu ghimbir – cea mai simpla si gustoasa reteta
Ce putem face cu cativa morcovi, putin ghimbir si cateva ingrediente simple? O supa crema foarte delicioasa care este perfecta pentru zilele reci, ne ridica moralul si ne incalzeste pe suflet, mai ales daca folosim si ghimbir, care este recunoscut pentru proprietatile lui benefice pentru sanatate.
Ingrediente:
- 4 morcovi,
- 2 cartofi mai micuti,
- 1 bucatica de ghimbir de aprox 1 cm (daca doriti mai picant, adaugati mai mult ghimbir)
- sare de Himalaya,
- piper,
- 1 cana de apa (puneti apa in functie de cat de cremoasa sau subtire va place supa),
- 4-5 linguri ulei de masline bio.
Mod de preparare:
1. Curatam morcovii si cartofii, ii taiem cubulete si apoi vom cali legumele cu uleiul de masline.
2. Calim legumele doar cateva minute, pana cand acestea incep un pic sa se inmoaie si capata o culoare usor rumena.
3. Turnam o cana cu apa clocotita peste morcovi si cartofi, punem si sarea tot acum (ajuta la pastrarea vitaminelor din legume)
4. Fierbem aproximativ 15 minute si la final adaugam ghimbirul si piperul.
5. Stingem focul, acoperim oala cu un capac si lasam la infuzat 10 minute.
6. Mai avem un singur pas de facut, vom folosi blenderul vertical pentru a mixa bine legumele si e gata supa crema.
Servim cu crutoane si cu patrunjel proaspat tocat.
Ce este ghimbirul si de ce este bine sa il consumam?
Info: viataverdeviu.roGhimbirul (Zingiber officinale) este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale. Rizomul (radacina) de ghimbir are o forma neregulata, contorsionata, atingand pana la 5-6 centimetri in lungime. Ghimbirul e deosebit de pretuit in bucatariile orientale din India, Malaezia, Nepal, etc. Se mai face din ghimbir si asa-zisa “bere” din ghimbir (ginger beer), care este o bautura ne-alcoolica, racoritoare si energizanta.
Ghimbirul se poate gasi pe piata in stare proaspata, macinat, sub forma de ghimbir capsule sau ulei esential de ghimbir.
1. Sprijina sistemul imunitar
Lupta impotriva infectiilor fungice si bacteriene, ajuta la tratarea bronsitelor, a laringitelor, pneumoniei si a infectiilor aparatului urinar.
Este foarte benefic si in caz de raceala si gripa, datorita efectului sau diaforetic (provoaca transpiratie) si de mentinere a temperaturii corpului.
2. Reduce inflamatiile
Datorita componentelor sale cu efect antiinflamator (gingerol, shogaol, paradol si zingerone), ghimbirul ar putea inhiba anumiti markeri inflamatori.
Datorita abilitatii sale de a reduce inflamatia, adaugand ghimbir in dieta ta vei observa o diminuare a durerilor musculare si a celor articulare, cauzate de artrita. Studiile efectuate au demonstrat ca ghimbirul este eficient in ameliorarea febrei musculare cauzata de exercitiile fizice si a durerilor de genunchi la persoanele cu osteoartrita.
3. Imbunatateste circulatia periferica
Ghimbirul este excelent pentru punerea in miscare a sangelui, il fluidizeaza, are efect anti coagulant si imbunatateste circulatia periferica. Este un remediu foarte bun pentru mainile sau picioarele reci, ajutand totodata si circulatia la nivelul creierului.
4. Amelioreaza durerile menstruale
Un studiu publicat in The Journal of Alternative and Complementary Medicine a aratat ca ghimbirul este la fel de eficient in reducerea durerilor menstruale precum ibuprofenul.
5. Este un energizant puternic O cana de ceai de ghimbir te poate revigora chiar mai bine decat o cafea. Incearca si vei vedea rezultatele.
6. Regleaza nivelul glicemiei.
Hiperglicemia poate cauza o multime de efecte negative,si daca nu este tratata, aceasta poate duce la probleme mult mai serioase. Cercetarile efectuate ne arata ca putem evita asemenea probleme utilizand ghimbir, acesta contribuind la mentinerea unui nivel normal al glicemiei.
Un studiu realizat in 2015 a concluzionat ca suplimentele cu ghimbir au redus cresterea nivelului glicemiei cu 12% si au imbunatatit controlul pe termen lung al glicemiei cu 10%.
7. Scade nivelul colesterolului
Unul dintre cele mai mari importante beneficii ale ghimbirului este abilitatea acestuia de a scadea nivelul colesterolului rau (LDH) si al trigliceridelor intr-un mod natural, si sa imbunatateasca nivelul de HDL (colesterol bun).
8. Combate greata si regleaza digestia
De-a lungul timpului, oamenii au folosit ghimbirul ca remediu natural impotriva raului de mare si a senzatiei de greata.
Sustine sanatatea digestiei, prevenind probleme precum: balonare, senzatie de plenitudine, crampe abdominale, arsuri la stomac, reflux gastric etc.
De asemenea, ghimbirul este indicat in curele de slabit, deoarece stimuleaza digestia si grabeste pierderea in greutate.
Foto: pixabay