Sos Olandez (Hollandaise) cu sau fara mustar – Reteta simpla

Sosul Olandez (Hollandaise) este un sos traditional francez, care face parte din categoria sosurilor emulsionate, alaturi de sosul Béarnaise sau sosul Maltese. Este un sos cremos, ușor și aromat, cu un gust delicat de unt, ou și lămâie. Sosul Hollandaise este preparat din ouă, unt, suc de lămâie, sare și piper, și se face prin amestecarea ingredientelor la cald, deasupra unei băi de aburi, pentru a se obține o textura cremoasă și pufoasă.

Sosul Hollandaise este utilizat în mod obișnuit ca sos pentru ouă Benedict, dar poate fi folosit și ca sos pentru sparanghel, pește, carne sau legume. Este un sos versatil, care poate fi personalizat prin adăugarea de ierburi sau condimente, cum ar fi muștarul Dijon sau scorțișoara, pentru a se obține un gust deosebit.

Ingrediente:

  • 3 ouă mici
  • 1/2 cană de unt topit
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • optional: 1 lingura de mustar Dijon
  • sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
sos olandez reteta clasic simpla ou mustar cremos
Sos olandez (hollandaise) – @flicker

Mod preparare sos olandez (hollandaise):

  1. Puneti ouale, suc de lamaie, sare, piper si mustar Dijon (optional) intr-un bol de inox si mixati pana se omogenizeaza.
  2. Puneti bolul peste o baie de aburi si amestecati in continuu pana cand compozitia se ingroasa si capata consistenta unei smantani subtiri.
  3. Apoi adaugati untul topit, in timp ce mixati cu un tel in continuu.
  4. Continuati sa mixati pana cand sosul se omogenizeaza si capata consistenta dorita.
  5. Serviti sosul cald, sau tineti-l la cald pe baia de aburi pana cand este gata sa fie servit.

Nota: Muștarul Dijon aduce un gust picant si delicat acestui sos traditional, care se potriveste excelent cu diverse tipuri de carne si legume, precum si cu ouale Benedict.

Oua benedict cu sos olandez – @Jon Mountjoy