Socata din flori de soc – Reteta socata fara drojdie
Este vremea socului si putem incepe sa recoltam primele flori parfumate din care sa facem o socata aromata si usor acidulata, numai buna pentru inviorarea organismului si starnirea poftei de viata.
Reteta pe care eu o folosesc pentru socata este foarte simpla si o stiu de cand eram mica, asa se prepara la noi acasa si eram toti cu ochii pe borcan, asteptand momentul cand incepea sa fermenteze. Apoi o trageam cu furtunul in sticle si le depozitam in camara (nu pentru mult timp, pentru ca se termina repede). O data am uitat o sticla prin camara si am descoperit-o dupa ceva timp, cand am desfacut-o ce credeti? Socata se transformase in sampanie, era spumanta si usor alcoolizata si foarte gustoasa. E bine ca nu a explodat sticla de la presiune, ar fi fost pacat de bunatate de “sampanie”!
Ingrediente socata din flori de soc, fara drojdie:
- 5 litri de apa,
- 350 g zahar (am folosit brun)
- 5 flori de soc (fara codite),
- 1 lamaie mare (sau 2 mai mici),
Cum se prepara socata?
1. Intr-un borcan de 5 litri, adaugam apa si zaharul brun si amestecam bine pana cand acesta s-a dizolvat complet.
2. Adaugam o lingura de orez, poate sa fie orez alb de orice tip. Se foloseste pentru a porni procesul de fermentatie.
3. Spalam bine lamaile si le stoarcem sucul cu ajutorul unui storcator
4. Punem in borcan sucul de lamaie impreuna cu florile de soc, acestea se vor ridica deasupra fiind mai usoare decat apa.
5. Infiletam borcanul si il agitam de cateva ori, apoi il lasam intr-un loc caldut si bine aerisit, de preferat undeva la lumina soarelui.
6. Cel mai dificil pas: asteptarea! In fiecare zi amestecam in socata, macar o data pe zi. In functie de temperatura ambianta, in cateva zile este gata socata, ea incepe sa se tulbure in momentul cand porneste fermentatia. Mie imi place putin acidulata, asa ca o verific din cand in cand pana cand capata gustul acela placut si usor acidulat.
Se strecoara socata printr-o sita sau tifon, turnam cu grija sa nu tulburam depunerile (drojdiile formate natural) de pe fundul borcanului. Se depoziteaza la rece, de preferat la frigider, pentru a incetini procesul de fermentatie.
In socata din poze am folosit felii de lamaie cu tot cu coaja, dar am obtinut o socata usor amaruie. Pe viitor voi pune doar sucul de lamaie, fara coaja.

Florile de soc si fructele de soc – Beneficii pentru sanatate

Socul (Sambucus Nigra) este considerat din timpuri stravechi ca fiind un pom sacru, se spune ca are proprietati magice si are leac pentru ca “scoate raul din om”, datorita efectului sau de purificare si detoxifiere.
Florile de soc apar in luna mai si se pot culege cam pana la jumatatea lunii iunie.
Top 7 beneficii ale socului
1. Are efecte efecte antiinflamatoare, fiind de ajutor in ameliorarea inflamatiilor cronice si in eliminarea acidului uric.
2. Antioxidant si imunostimulator, amelioreaza alergiile si astmul.
3. Excelent detoxifiant, stimuleaza activitatea rinichilor si ajuta la preventia infectiilor urinare si a formarii pietrelor la rinichi.
4. Regleaza metabolismul si activitatea intestinala, este recomandat in special persoanelor sedentare sau cu probleme digestive.
5. Foarte util in raceli si bronsite, ajuta la combaterea uscaciunii mucoaselor, favorizeaza expectoratia si scade febra.
6. Stimuleaza lactatia pentru mamicile care alapteaza.
7. Revitalizeaza organismul si reface tonusul psihic si fizic, este recomandat persoanelor care au nevoie de optimism in viata.
Ceaiul din flori de soc este de mare ajutor pentru cei care vor sa isi purifice organismul si sa elimine surplusul de kilograme si retentia de apa. Florile de soc sunt excelente pentru activarea metabolismului.
Ce contin florile de soc?
In florile de soc regasim cantitati insemnate de vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B, aminoacizi, carotenoide, bioflavonoide (printre care quercentina si antociani, cu actiuni terapeutice dovedite in stimularea imunitatii) si alti nutrienti benefici pentru organism.
Cum se recolteaza si cum se pastreaza florile de soc?
De preferat, florile de soc se recolteaza in zile insorite atunci cand umiditatea este scazuta.
Se spala bine sub jet de apa rece, apoi se pregatesc pentru a fi uscate: se aseaza pe un servet de hartie, cu floarea in sus si cat mai rasfirate astfel incat sa nu se atinga intre ele si sa nu formeze mucegai. Le lasam intr-un loc uscat si ferit de lumina soarelui.
Depozitarea florilor uscate de soc se face cel mai bine in pungi de hartie, saculeti de bumbac sau chiar si intr-un borcan de sticla, dar nu inchideti ermetic capacul pentru ca florile sa “respire”.
Cum se consuma florile de soc? Cele mai populare preparate
Ceai din flori de soc
O lingurita de flori uscate la 250 ml apa fierbinte (nu clocotita). Se infuzeaza timp de 5 minute.
Se recomanda o cana de ceai o data la 2 zile, sau jumatate de cana de ceai/zi, conform ultimelor studii aceasta ar fi doza optima.
Decoct din flori de soc
Aceasta licoare este mult mai concentrata decat ceaiul, se obtine prin infuzarea a 50 g flori uscate in 300 ml apa fierbinte, se ia vasul de pe foc, se acopera cu un capac si se lasa la macerat 2 ore.
Ulei cu flori de soc
La 500 ml ulei de masline (sau alt tip de ulei) se adauga o floare intreaga de soc si se lasa la macerat timp de minim 7 zile. Se poate folosi pentru aromatizarea diverselor preparate culinare.
Socata – Bautura fermentata din flori de soc
Reteta pentru socata am prezentat-o in acest articol, este o bautura foarte benefica datorita probioticelor care se formeaza in timpul fermentarii.
Cum se recolteaza fructele de soc?
Pe la mijlocul lunii august, gasim fructe de soc coapte si se culeg din zone ferite de poluare.
Atentie, fructele de soc necoapte sunt toxice.
Se recolteaza doar fructe de soc bine coapte si se folosesc doar bobitele, fara codita de soc.
Cum se consuma fructele de soc?
Cu toate ca au multe beneficii asupra sanatatii, trebuie sa consumam cantitati moderate din fructele de soc deoarece contin o cantitate mica de cianura otravitoare.
Decoct din fructe de soc
1 lingura fructe de soc la o cana cu apa fierbinte, se fierbe timp de 10 minute.
Dulceata din fructe de soc
Se prepara din 1kg fructe de soc, 1kg zahar si zeama de la o lamaie.
Tinctura din fructe de soc
Se paseaza bine boabele de soc si apoi se strecoara pentru a separa lichidul de pulpa din fructe si de codite. Tinctura se face in proportie de 1:1 cu alcool de minim 70 de grade.Tinctura are termen de valabilitate 2 ani.
Sirop din fructe de soc
– 2 cani fructe de soc bine coapte
– 3 cani apa
– 1 cana zahar brun
Se ia 1 lingurita pe zi pentru imunitate.
Contraindicatii si precautii in consumului preparatelor din soc
Socul este un aliat al sanatatii noastre, insa trebuie sa avem grija totusi atunci cand il administram, iata care sunt principalele precautii: – Nu utilizati socul in exces, poate provoca tulburari digestive
– Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma soc
– Socul poate reduce nivelul de zahar din sange (atentionare pentru persoanele care au diabet)
Mai multe informatii despre soc:
https://www.biod.ro/socul-si-florile-de-soc/
https://www.csid.ro/health/sanatate/florile-de-soc-beneficii-extraordinare-pentru-sanatate