Paducelul, prietenul inimii – Planta magica -Vindeca si amelioreaza bolile cardiace
Paducelul (Crataegus spp.) este o plantă răspândită în România și crește în special în zonele de deal și de munte, în păduri, lunci și tufișuri. Există mai multe specii de păducel care cresc în România, inclusiv Crataegus monogyna (păducelul obișnuit) și Crataegus laevigata (păducelul cu frunza netedă).
Recoltarea frunzelor și a florilor se face de obicei în lunile mai-iunie, iar fructele de păducel sunt gata de cules in perioada septembrie-octombrie. Este important să recoltați doar plantele sănătoase.
Se folosesc în scop medicinal atât frunzele, florile cât și fructele de păducel, avand beneficii similare.
Eu prefer frunzele si florile, pe care le usuc in cateva ore cu ajutorul unui deshidrator la temperatura de 45 grade Celsius si apoi le consum sub forma de pudra (le macin fin cu rasnita de cafea), 1/2 lingurita de 2-3 ori pe zi.
Cele mai importante beneficii ale paducelului
- echilibrează funcțiile inimii, reglează ritmul cardiac si hipertensiunea arterială, fluidizează sângele și previne apariția cheagurilor și trombozelor. Calmează palpitațiile si durerile în caz de angină pectorală, tonifiază mușchiul cardiac și dilată vasele de sânge, facilitând circulația sanguina către toate organele din corp
- reduce inflamatia si îmbunătățește circulația periferica, ameliorează varicele si hemoroizii
- reduce colesterolul rău LDL din sânge si curătă depunerile de pe vasele de sânge
- este energizant, crește nivelul de oxigen din sânge si îmbunătățește metabolismul, iar antioxidanții din compoziție combat radicalii liberi și toxinele din organism
- are efect calmant, relaxeaza sistemul nervos si e un remediu natural pentru anxietate, depresie, stres
- usor sedativ, ajuta la inducerea unui somn linistitor, este indicat in caz de insomnii
- este diuretic si reduce acumularea de lichide în țesuturi, ceea ce înseamnă și că poate să ușureze simptomele insuficienței cardiace congestive
- bun pentru rinichi, ajuta la eliminarea acidului uric si imbunateste in functia renala datorita continutului de procianidine
- ameliorează simptomele specifice menopauzei si ale sindromului premenstrual (PMS)
Ce substanțe benefice conține păducelul?
Păducelul conține o varietate de substanțe benefice, printre care se numără:
- Flavonoide – aceste substanțe antioxidante ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a inflamației. Unele flavonoide găsite în paducel sunt rutina, quercetina și hiperozida.
- Proantocianidine – aceste substanțe antioxidante ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și pot ajuta la reducerea inflamației. Proantocianidinele din paducel au fost asociate cu protecția împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului. Ajuta pielea sa devina mai hidratata si mai elastica. Protejează ochii impotriva stresului oxidativ si a inflamatiei. Stimuleaza sistemul imunitar prin creșterea producției de celule imunitare.
- Acizi triterpenici – aceste substanțe ajută la reducerea inflamației și a tensiunii arteriale. Unul dintre acizii triterpenici găsiți în păducel se numește acid ursolic.
- Vitamina C – păducelul conține vitamina C, un antioxidant important pentru sănătatea pielii, a sistemului imunitar și a țesuturilor conjunctive. Vitamina C contribuie la formarea colagenului pentru funcționarea normală a ligamentelor și a pielii.
Păducelul – Contraindicații
Păducelul nu se consumă în același timp cu tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale, întrucât interacționează cu medicamentele de inimă.
Acest articol are rol informativ, consultați medicul de specialitate înainte de a consuma păducel.
Studii și referințe:
Hawthorn extract improves chronic heart failure – Eaton LJ, Kinkade S.
The Effect of Hawthorn Extract on Coronary Flow – Kenneth P. Dood, Aaron D. Frey, Timothy P. Geisbuhler
The effect of hawthorn (Crataegus spp.) on blood pressure: A systematic review – Alexa Cloud, Dwan Vilcins, Bradley McEwen
https://www.doc.ro/sanatate/ceai-paducel-beneficii-inima
Foto: @pixabay