Somon salbatic cu cartofi natur, piper rosu si mirodenii
Aceasta reteta cu somon este plina de savoare datorita plantelor aromatice folosite, salvia si rozmarinul. Cartofii sunt aromatizati cu rozmarin, iar pestele cu frunze de salvie. Cireasa de pe tort este combinatia cu piperul rosu, mai bland ca gust decat piperul negru si mai parfumat.
Ingrediente somon salbatic cu cartofi (2x portii):
- 2 bucati de somon salbatic,
- 6 cartofi de marime medie,
- 4 frunze de salvie,
- cateva boabe de piper rosu,
- 1 fir de rozmarin,
- sare de Himalaya,
- ulei de masline bio.
Mod de preparare somon salbatic cu cartofi:
1. Dezghetam somonul lent la temperatura camerei (nu grabiti procesul de dezghetare, la microunde sau in apa fierbinte). Acesta trebuie scos cam cu 3 ore inainte de a servi masa.
2. Pregatim cartofii pentru fierbere, ii curatam de coaja si-i tocam cubulete. In apa clocotita cu sare si un fir de rozmarin, punem cartofii la fiert timp de 15 minute.
2. Intre timp, asezonam somonul cu sare si piper si presaram pe el frunzele de salvie tocate marunt.
3. Incingem bine tigaia pe aragaz si turnam putin ulei de masline, apoi asezam cu grija somonul in tigaie, sa nu ne ardem de la stropii de ulei.
4. Aruncam cateva boabe de piper rosu si prajim somonul doua minute pe fiecare parte.
5. Scoatem somonul pe farfurie si asezam garnitura de cartofi si servim cald.
SFAT: Incercati sa va sincronizati astfel incat cand sunt fierti cartofii sa fie gata si somonul, ca sa nu astepte nici somonul dupa cartofi, nici invers. Somonul cald daca il acoperim cu capac continua sa se gateasca, si nu va mai fi la fel de suculent in interior. Iar cartofii daca-i fierbem si le punem capacul, de asemenea se vor mai gati si vor deveni mai sfaramiciosi.
Va doresc pofta buna!
Beneficiile consumului de somon
Info: prodieta.roSomonul are un continut mare de acizi grasi Omega 3 foarte benefici pentru sanatate, au rol important in procesele anti inflamatoare si ajuta la functionarea optima a creierului si a sistemului nervos.
Cantitățile de acizi grași EPA și DHA conținute în somon sunt considerabil mai mari decât în celelalte alimente consumate frecvent. Doar câteva alimente oferă mai mulţi acizi Omega 3 per porție standard decât somonul. Aceste alimente sunt nucile, semințele de in și semințele de chia. Trebuie să știm însă că ele nu pot fi comparate pe o bază egală cu somonul, deoarece acizii Omega 3 sunt sub formă de acid alfa-linolenic ( ALA), mai degrabă decât EPA sau DHA.
Chiar dacă contaminarea cu mercur, pesticidele, precum și poluanții organici persistenți (POP) au devenit o problemă larg răspândită în habitatele de somon și afectează calitatea acestuia, există însă și categorii de somon care prezintă risc relativ scăzut în ceea ce privește contaminarea. Conducător în această categorie cu risc scazut este somonul sălbatic prins în Alaska.
Somonul este o sursă excelentă de vitamina B12, vitamina D și seleniu, niacină, acizi grași Omega 3, proteine, fosfor și vitamina B6. În plus, în somon se află colină, acid pantotenic, biotină și potasiu. Seleniul este un mineral care, alături de Omega 3 ajută la scăderea inflamațiilor cronice.