Paste cu legume si piept de curcan
Cand vreau sa pregatesc o masa consistenta care sa imi asigure energie pentru 3-4 ore, pun repede niste paste integrale la fiert si le combin cu putina carnita si cateva legume, ce gasesc prin frigider. Astazi am descoperit o combinatie foarte gustoasa cu carne de curcan si legume, pe care v-o prezint si voua. Are o tenta asiatica deoarece am folosit doua condimente cu arome minunate: cardamom si turmeric.
Este o masa completa care are proteine, carbohidrati, fibre, vitamine si minerale.
Ingrediente:
- paste de tip spaghetti (sau oricare va plac),
- 1 morcov,
- 1 pastarnac,
- 1/2 ceapa rosie,
- 100 g piept curcan,
- 5 linguri ulei de masline bio,
- 1 foaie dafin,
- 1/2 lingurita cardamom,
- piper dupa gust,
- 1/2 lingurita turmeric,
- pudra chilli (ardei iute) dupa gust,
- 2 catei de usturoi zdrobiti,
- sare de Himalaya,
- patrunjel proaspat pentru decor.
Mod de preparare:
1. Punem apa la fiert pentru pastele integrale, adaugam sare si piper in apa, iar pentru un gust deosebit punem si o frunza de dafin. Cand vom fierbe pastele in aceasta apa infuzata cu arome, ele vor deveni mult mai gustoase.
2. In timp ce apa atinge punctul de fierbere, pregatim legumele si le tragem la tigaia wok cu uleiul de masline si condimentele (cardamom, piper, turmeric, usturoi, pudra chilli). Tinem la foc iute doar cateva minute pana se inmoaie putin legumele si capata acea crusta colorata.
3. Punem intr-un bol legumele preparate la tigaie si acum vom frige in aceeasi tigaie carnita de curcan taiata fasii.
4. Fierbem pastele conform indicatiilor de pe pachet, depinde cum va plac, mai al dente sau mai bine fierte.
5. Dupa ce au fiert si pastele, le strecuram bine si avem grija sa oprim 2-3 polonice din apa in care au fiert pastele.
6. Punem pastele in tigaia wok impreuna cu restul de ingrediente si amestecam bine, asezonam de sare si piper. Daca pastele vi se par prea uscate, mai puneti putin din apa in care au fiert pastele. Adaugati cu grija apa, doar atat cat sa lege pastele si sa fie usor cremoase de la amidonul pe care l-au lasat in tigaie.
7. Decoram cu patrunjel proaspat tocat, pentru culoare si gust!
Aceste paste au un gust deosebit si fresh datorita condimentului cardamom pe care l-am descoperit recent, si il folosesc tot mai des in bucatarie. Merge foarte bine cu carne alba (pui, curcan) si cu leguminoase (in special in mancarea de linte).
7 beneficii ale cardamomului (csid.ro)
Previne bolile gastro-intestinale
Cardamomul a fost utilizat în mod tradiţional în Ayurveda, medicina chineză şi sistemul Unani ca remediu pentru tulburările gastro-intestinale. Ajută la controlul tulburărilor gastro-intestinale, cum ar fi aciditatea, flatulenţa şi crampele stomacale.
Previne cancerul colorectal
Studiile efectuate recent au arătat cum cardamomul a avut un rezultat pozitiv în contracararea cancerului colorectal într-o proporţie de 48%.
Protejează sănătatea inimii
Studiile efectuate la Departamentul de Farmacologie şi Farmacie din cadrul Colegiului de Farmacie al Universităţii King Saud din Arabia Saudită au arătat că enzimele antioxidante din cardamom au o influenţă puternică asupra nivelurilor de colesterol şi ajuta la controlul semnificativ al acestora.
Anti-depresiv
Se consideră că seminţele de cardamom posedă proprietăţi anti-depresive. Uleiul său esenţial este unul dintre principalele uleiuri utilizate în aromoterapie. Acesta poate fi folosit nu numai pentru depresie, ci şi ca tratament pentru diferite alte boli, de la tulburări ale stomacului până la boli pulmonare.
Proprietăţi antimicrobiene
Timp de mai multe milenii, s-a considerat că seminţele de cardamom posedă proprietăţi de combatere a infecţiilor. Pentru ştiinţa modernă, acest lucru ar putea înseamnă faptul că ele conţin proprietăţi antimicrobiene. Această teorie a fost testată printr-o varietate de studii, fiind efectuate experimente pe extractele sale volatile. S-a observat faptul că uleiurile din cardamom au fost capabile să inhibe creşterea şi răspândirea unor microbi foarte periculoşi care provoacă în mod regulat intoxicaţii cu alimente.
Proprietăţi anti-spasmodice şi antiinflamatoare
Cardamomul este bun pentru durerile musculare şi articulare. Spasmele musculare sunt adesea raportate de persoanele în vârstă. O contracţie bruscă a muşchilor cauzează aceste spasme. Atunci când muşchii se contractă, acest lucru poate duce la o apariţie bruscă de durere. Dovezile experimentale recente sugerează că seminţele de cardamom au proprietăţi antiinflamatorii şi anti-carcinogene.
Îngrijire dentară
Cardamomul a fost folosit în Ayurveda şi medicina tradiţională chineză pentru a face faţă problemelor dentare de mai multe secole. După inventarea antibioticelor, s-a constatat faptul că aceste antibiotice au produs rezultate mixte, precum şi efecte secundare. Unele reacţii adverse au inclus inhibarea bacteriilor probiotice prietenoase în intestine. Cu toate acestea, utilizarea condimentelor, pe de altă parte, este ideală deoarece inhibă numai microbii infecţioşi, nu bacteriile probiotice.