Probioticele și legatura cu imunitatea, reglarea sistemului nervos și îmbunătățirea sănătății generale

Sănătatea și imunitatea noastră depind in mod direct de digestie și de buna funcționare a intestinelor.

O floră intestinală sănătoasă are un impact benefic asupra întregului nostru organism, dacă digestia noastră este optimă atunci și sănătatea noastră va fi una bună!

Al doilea creier al nostru se află în intestine și ceea ce mâncăm influențează direct sistemul nostru nervos.

S-a dovedit că un dezechilibru al florei intestinale duce la depresie, inflamație, boli autoimune și tot felul de anomalii în corp.

O dietă echilibrată cu aport optim de legume bogate în fibre, murături fermentate natural în saramură, prebiotice și probiotice ajută la restabilirea echilibrului întregului organism.

Probioticele și beneficiile lor

Iată o listă cu 8 probiotice care sunt considerate printre cele mai benefice:

1. Lactobacillus rhamnosus GG

  • Îmbunătățește sănătatea digestivă, susține sistemul imunitar și poate reduce riscul de infecții intestinale. A fost studiat și pentru efectele sale anti-cancerigene, în special în prevenirea cancerului colorectal.


2. Lactobacillus acidophilus

  • Contribuie la echilibrul florei intestinale, îmbunătățește digestia și întărește sistemul imunitar. Are potențial în reducerea inflamațiilor și a riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, precum cel de colon.


3. Bifidobacterium longum

  • Susține sănătatea intestinelor, ajută la digestia lactozei și întărește sistemul imunitar. Are efecte antioxidante și poate contribui la prevenirea inflamațiilor care pot duce la cancer.

4. Saccharomyces boulardii

  • Este un probiotic non-bacterian (drojdie) care poate preveni și trata diareea, susține sănătatea intestinului și poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar. Este utilizat și pentru prevenirea diareei asociate cu tratamentele oncologice.

5. Lactobacillus casei și paracasei

  • Ajută la reducerea inflamației și la întărirea sistemului imunitar. Studiile sugerează că ar putea avea un rol în prevenirea cancerului, în special prin protecția împotriva colonizării bacteriilor dăunătoare în colon.

6. Bifidobacterium breve

  • Sprijină sănătatea digestivă, îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar și poate ajuta la reducerea inflamațiilor și oxidării în organism.

7. Lactobacillus plantarum

  • Promovează sănătatea tractului gastrointestinal, reduce inflamațiile și întărește sistemul imunitar. De asemenea, are potențial în prevenirea dezvoltării celulelor canceroase, în special în colon.

8. Lactobacillus salivarius

  • Benefic pentru flora din cavitatea bucală, este util în tratamentul natural al parodontozei, boli gingivale și alte probleme dentare cauzate de bacterii patogene. Ameliorează și respirația urât mirositoare (halitoza). Inhibă creșterea bacteriilor patogene, contribuind la reducerea infecțiilor.


Aceste probiotice se pot face acasă, ele se dezvoltă în alimente fermentate, precum murături în saramură, varză murată, iaurturi, kefir, kimchi.

Fiecare organism e diferit, descoperă ce probiotice ți se potrivesc în funcție de nevoile tale.

Pentru ca probioticele să aibă efect, e important sa consumăm și alimente bogate în prebiotice precum ceapa, usturoiul, bananele mai necoapte, prazul, anghinarea, cicoarea, sparanghelul. Prebioticele sunt fibre nedigerabile care hrănesc bacteriile benefice din intestin, susținând sănătatea microflorei.



Pentru mai multe detalii științifice puteți consulta acest studiu despre probiotice https://www.researchgate.net/publication/Probiotics_in_Cancer

Foto Alicia Harper