Microplante (microgreens) o sursă concentrată de vitamine și minerale – Descoperă beneficiile nutriționale

Microplantele, cunoscute și sub numele de “microgreens”, sunt acele plante tinere care au fost recoltate la o vârstă foarte fragedă, de obicei între 7 și 21 de zile de la germinare.

Cele mai populare și gustoase microplante sunt obținute din semințe de ridichi, mazăre, lucernă, broccoli, floarea soarelui, creson sau muștar.

Deși sunt mici, aceste plante sunt pline de substanțe nutritive esențiale și oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Microplantele (microgreens) sunt un aliment deosebit de hrănitor, iată cele mai importante proprietăți ale lor:

  1. Bogate în nutrienți esențiali: vitamine, minerale și antioxidanți. Ele conțin o gamă largă de nutrienți, cum ar fi vitamina C, vitamina K, vitamina E, beta-caroten, fier, calciu și magneziu, care sunt esențiale pentru sănătatea organismului.
  2. Antioxidanți puternici: Antioxidanții contribuie la combaterea stresului oxidativ din organism și pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și afecțiunile neurodegenerative.
  3. Promovează sănătatea cardiovasculară: Consumul regulat de microplante poate contribui la menținerea sănătății cardiovasculare. Acestea conțin compuși care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale.
  4. Susțin digestia sănătoasă: Microplantele sunt o sursă bogată de fibre alimentare, care sunt esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv.
  5. Susțin sistemul imunitar: Datorită conținutului ridicat de vitamine și antioxidanți, microplantele pot susține sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte eficient împotriva infecțiilor și a bolilor.
  6. Îmbunătățesc metabolismul: Nutrienții din microplante pot contribui la îmbunătățirea metabolismului, ajutând la arderea caloriilor și la menținerea unei greutăți sănătoase.

Concentrație ridicată de vitamine, minerale și antioxidanți de până la 40 de ori mai mult decât plantele mature

De obicei, microplantele conțin cantități mai mari de nutrienți și antioxidanți decât plantele mature. Unele studii au arătat că microplantele pot conține aproape 40 de ori mai multe vitamine, minerale și antioxidanți decât plantele mature.

Oferă o varietate de arome și texturi: Pe lângă beneficiile nutriționale, microplantele adaugă o varietate de arome și texturi oricărui fel de mâncare sau băutură.

Cum se consumă microplantele: Ele pot fi adăugate în salate, sandvișuri, supe, smoothie-uri sau pot fi folosite ca decor pentru diverse preparate culinare.

Cele mai gustoase si populare microplante (microgreens)

1. Broccoli microgreens au un gust intens de broccoli, fiind mai concentrat decât gustul plantei mature.

Sunt bogate în nutrienți, inclusiv vitaminele A, C și K, și conțin sulforafan, un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.2. Microplantele de mazăre au un gust proaspăt, ierbos și ușor dulce. Sunt o sursă excelentă de vitamine precum A, C și K, minerale esențiale, inclusiv fier și calciu, antioxidanți și fibre, contribuind la sănătatea generală și sprijinind sistemul imunitar.

Microplante de mazare – ©pixabay


3. Microplantele de floarea-soarelui au un gust subtil de semințe de floarea soarelui, cu o ușoară dulceață. Acești germeni conțin o gamă bogată de nutrienți, inclusiv vitaminele A, B, C și E, fier, calciu, magneziu, zinc și acizi grași esențiali, contribuind la sănătatea generală și vitalitate.

Microgreens floarea soarelui – ©pixabay


4. Microplantele de ridichi au un gust intens și picant, foarte revigorant. Acești germeni sunt bogați în vitaminele A, C și K, fier, calciu, potasiu și antioxidanți, oferind beneficii pentru sănătatea ochilor, sistemului imunitar și sănătatea oaselor.5. Germenii de creson au un gust intens și piperat, cu arome subtile de muștar. Aceste microplante sunt bogate în vitaminele A, C și K, minerale precum fierul, calciul și magneziul, și antioxidanți puternici. Consumul lor susține sănătatea ochilor, a sistemului imunitar și contribuie la menținerea sănătății oaselor și a sistemului cardiovascular.

Aici am scris cum se fac germenii de creson acasa.

germeni creson cum se fac acasa
Germeni de creson – Descoperă cum se cresc acasă