Magneziul – Beneficii, alimente bogate in magneziu si suplimente cu magneziu organic

Magneziul este un mineral vital pentru peste 600 de reacții celulare fiind unul dintre cele mai importante minerale pentru organismul uman. Din păcate majoritatea oamenilor suferă de un deficit de magneziu deoarece alimentația noastră nu cuprinde suficient magneziu și aceasta poate duce la probleme de sănătate.

Atunci când reglăm nivelul de magneziu în organism vom observa că multe dintre afecțiuni vor fi ameliorate sau chiar vor dispărea.


magneziul beneficii si proprietati suplimente naturale

Beneficiile magneziului

 • Este esențial pentru metabolism, transformă elementele în energie
 • Ajută la crearea și repararea ADN-ului și ARN-ului, rănile se vindecă mult mai ușor când avem suficient magneziu în corp
 • Facilitează absorbția celorlalte minerale și vitamine necesare corpului nostru
 • Ajută la formarea de proteine din aminoacizi
 • Susține activitatea mușchilor, 
 • Reglează tensiunea arterială
 • Echilibrează sistemul hormonal
 • Intărește sistemul osos si reduce riscul de osteoporoză
 • Susține buna funcționare a sistemului imunitar
 • Este implicat direct în procesele de auto-echilibrare chimică ale organismului
 • Oferă suport sistemului nervos și ajută la transmisia impulsurilor nervoase
 • Are efect calmant și relaxează fiind indicat persoanelor anxioase, reduce nivelul de stres în organism
magneziul beneficii si proprietati suplimente naturale

Deficitul de magneziu se manifestă prin:

 • Senzații de amorțeală si furnicături la nivelul extremităților
 • Palpitații și stare de slăbiciune
 • Stare de anxietate, iritabilitate și confuzie
 • Tulburări depresive
 • Dezechilibre hormonale si afecțiuni ale glandei tiroide
 • Sensibilitate excesivă la lumină și zgomote
 • Unghii casante și căderea părului
 • Apariția cariilor dentare și a osteoporozei
 • Crampe musculare
 • Tulburări de somn
 • Dificultate în a reuși să ne concentrăm
 • Amețeli și dureri de cap

O soluție ar fi să includem în dieta noastră zilnică alimente bogate în magneziu. Iată o listă cu câteva dintre cele mai bune surse de magneziu însă această listă nu este exhaustivă, mai sunt și alte alimente din care putem extrage acest mineral.

alimente bogate in magneziu

Care sunt cele mai bune suplimente cu magneziu?

Este o adevărată invazie pe piață a suplimentelor cu magneziu și de multe ori nu știm pe care să le alegem, care dintre ele se asimilează cel mai ușor.

Un lucru este sigur: organismul întotdeauna va prefera surse naturale (organice) ale magneziului în detrimentul magneziului de sinteză produs în laborator.

După îndelungi documentări despre diferite forme de magneziu organic, am aflat ca majoritatea cercetătorilor recomanda aceste surse usor asimilabile: citratul de magneziu și clorura de magneziu. Ambele sunt forme organice ale magneziului, iar diferența dintre cele două suplimente este că citratul de magneziu se administrează intern iar clorura de magneziu se administrează cu preponderență extern, prin contact direct cu pielea.

Administrarea internă a magneziului poate cauza iritarea stomacului pentru cei sensibili, de aceea cea mai indicată formă de administrare este direct pe piele, adică prin băi cu sare de magneziu sau pulverizarea unei soluții cu magneziu pe piele (asa numitul ulei de magneziu). Asa se explica de ce simtim relaxati cand facem baie in mare sau in lacuri bogate in minerale, fiindca noi absorbim foarte bine prin piele acele substante benefice.

Clorura de magneziu – Cea mai usor asimilabila forma de magneziu organic

Clorura de magneziu se regăsește în natură în apa mărilor și a oceanelor și se asimilează foarte ușor prin piele, de aceea băile în mare sunt foarte benefice, pe lângă faptul că ne aduc și mare bucurie.Baile cu clorura de magneziu aduc multe beneficii in special sistemului nervos care stim cat este de important, coordoneaza intreg corpul.

Mod de utilizare – Uz extern:

1. Bai la picioare

1 ceașcă de clorură de magneziu se dizolvă în 3-4 litri apă caldă (dar nu fierbinte). Stăm cu picioarele în această apă benefică timp de 20 maxim 30 de minute, ideal aceasta baie se face seara pentru relaxare.

2. Bai terapeutice pentru întregul corp

Într-o cadă cu apă caldă se adăugă 2 cești de clorură de magneziu și se amestecă bine până se dizolvă. Nu se folosesc alte substanțe, precum săpun sau spumă de baie. Durata unei băi este de 20-30 de minute.

3. Aplicare de ulei de magneziu pe piele

Acesta nu este un ulei propriu-zis, este o soluție concentrată din apă și clorură de magneziu, care seamănă la consistență cu uleiul.

Recomandare: după aplicarea clorurii de magneziu pe piele, este normal sa se usuce pielea si se recomandă masarea zonelor respective cu o cremă naturala sau ulei de cocos, pentru a hrăni și a hidrata pielea în profunzime.

Cum se face uleiul de magneziu acasă?

Uleiul de magneziu este ușor de administrat, se pulverizează direct pe piele și se absoarbe în sânge, fără a fi nevoie să treacă prin stomac (așa cum se întâmplă la suplimentele clasice de magneziu, care pot irita tubul digestiv).

Se poate cumpăra de la plafar și ulei gata preparat, însă este mult mai avantajos ca preț să facem uleiul de magneziu acasă.

Ai nevoie de:

Mod de preparare:

 1. Apa se aduce la punctul de fierbere intr-un vas de inox.
 2. Se adaugă clorura de magneziu, amestecând până se dizolvă complet în apă.
 3. Se lasă la răcit și apoi umplem cu ea sticluța cu pulverizator, iar restul de ulei de magneziu îl putem păstra într-un borcan de sticlă cu capac.

Se pulverizeaza in medie cam 10-15 pufuri pe zi, direct pe piele, iar dupa aceea masam cu puțină cremă hidratantă sau cu ulei de cocos, ca să nu se usuce pielea.

Așa cum ați văzut, uleiul de magneziu se prepară foarte ușor acasă, e gata în 10 minute și este mult mai economic așa decât să îl cumpărăm gata preparat.

Sper că am reușit să fac un rezumat despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le stim despre magneziu și cât de important este pentru noi acest mineral esential.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.