Capsunile si beneficiile lor

În plin sezon de căpșuni, profităm la maxim de fructele dulci si parfumate, dacă nu le mâncăm acum proaspete atunci când? 🍓🍓🍓
E drept că le putem congela pentru la iarnă, dar cele mai bune sunt în stare proaspătă.

Poftă mare și nu uitați, fructele se servesc înainte de masă cu cel puțin o jumătate de oră. Dacă le consumăm după ce am mâncat alte alimente, atunci fermentează și pot apărea efecte neplăcute.

Eu le mănânc dimineața pe stomacul gol, înainte de micul dejun cu 30 de minute.

beneficii capsuni proprietati

Căpșuna (Fragaria ananassa) își are originea în Europa în secolul al XVIII-lea. Se estimează că exista cel puțin 20 de specii de căpșuni  din genul  Fragaria  care sunt cultivate pentru fructele lor dulci si parfumate.

Căpșunile sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși vegetali, care pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și controlul glicemiei.

Sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan și conțin, de asemenea, cantități decente de folat (vitamina B9) și potasiu.

Într-o măsură mai mică, căpșunile furnizează, de asemenea, fier, cupru, magneziu, fosfor și vitaminele B6, K și E.

Câteva dintre cele mai importante beneficii ale căpsunilor pentru sănătate:

  • efect detoxifiant, curăță limfa și sângele
  • susțin imunitatea prin conținutul ridicat de vitamina C
  • protejează ochii și mențin acuitatea vizuală
  • stimulează circulația cerebrală și susțin sănătatea creierului
  • reglează glicemia
  • conțin fibre si reglează tranzitul intestinal
  • efect anti-inflamator, reduc inflamația din organism
  • bogate în antioxidanti, protejeaza celulele de stresul oxidativ si susțin sănătatea sistemului cardio-vascular
  • susțin o sarcină sănătoasă prin furnizarea de substanțe nutritive precum folatul.

Căpșunile sunt bogate în antocianine, fiind excelente pentru sănătatea inimii. Cu cât culoarea fructelor e mai aprinsă, cu atât conținutul de antocianine este mai ridicat.

O cană de căpșuni oferă un procent de 28% din cantitatea zilnică recomandată de mangan. Manganul este necesar pentru sănătatea sistemului nervos și a creierului și poate ajuta la  prevenirea tulburărilor neurologice, cum ar fi boala Parkinson și epilepsia. Acest mineral este necesar pentru formarea de oase puternice și țesuturi conjunctive, coagulare a sângelui sănătoasă și producerea de hormoni sexuali reproductivi.

Căpșunile protejează celulele datorită conținutului de acid elagic și elagitanine, care s-au dovedit că stopează creșterea celulelor canceroase (studiu 1, studiu 2).

Efecte adverse

Alergia la căpșuni este destul de frecventă, mai ales în rândul copiilor. Persoanele sensibile la polenul de mesteacăn sau la mere pot prezenta simptome după consumul de căpșuni.

Căpșunile albe, incolore, sunt de obicei bine tolerate de persoanele care altfel ar fi alergice.

Persoanelor care au probleme cu glanda tiroidă, le este recomandat să consume cantități moderate de căpșuni.

Surse info:

https://draxe.com/nutrition/strawberry-nutrition/

https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.