Zacuscă de vinete rețeta tradițională cu ardei copți
Zacusca simpla si gustoasa cu vinete si ardei, totul copt pe gratar sau pe plita pentru a avea acea aroma inegalabila de legume coapte. Bineinteles ca zacusca iese gustoasa si daca vinetele si ardeii sunt copti la cuptor, dar eu prefer sa fac legumele pe gratar pentru un gust mai intens.
E foarte important sa folositi legume de calitate, vinetele sa fie culese la momentul potrivit (sa nu aiba nici prea multe seminte, dar nici sa fie prea crude) iar ardeii kapia sa fie de un rosu perfect, fara urme de verde. Asa veti obtine cea mai delicioasa zacusca!
Pe langa vinete si ardei mie imi place sa adaug in zacusca si putina ceapa rosie (fara sa exagerez) si niste morcov ras. Optional, se mai pot adauga si cateva ciuperci in zacusca si albitura (radacina de patrunjel, telina).
Cele mai bune condimente pentru zacusca sunt cimbrul, dafinul si piperul.
Ingrediente zacusca de legume – Vinete si ardei copti
- 2 kg vinete
- 500 g ardei kapia sau gogosari
- 1 litru suc gros de rosii
- 300 g morcovi
- 300 g ceapa rosie
- 200 ml ulei masline
- 3-4 foi dafin
- 1 crenguta de cimbru
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare zacusca cu vinete si ardei copti
1. Vinetele coapte se decojesc si se lasa la scurs intr-o sita timp de minim 1 ora, de preferat 2 ore. Peste vinetele lasate la scurs se poate aseza o greutate care sa apese pe ele si sa se scurga mai rapid zeama amaruie.
2. Ardeii kapia sau gogosarii copti se curata foarte usor daca imediat dupa ce i-am luat de pe gratar ii punem intr-o oala cu capac si lasam sa se odihneasca 10 minute. Apoi coaja se va desprinde cu usurinta de pe ardei.
3. Vinetele scurse si ardeii curatati se maruntesc cu ajutorul unui tocator cu lama sau cu o masina clasica de tocat.
4. Pregatim ceapa rosie si o tocam in bucatele potrivite. Eu nu calesc ceapa, o pun intr-o sita si o pun sub un jet de apa rece ca sa spal toxinele de pe ceapa tocata. Apoi o adaug in oala in care pregatesc zacusca, impreuna cu uleiul de masline si pornesc focul incet.
5. Pasul urmator, adaug morcovii curatati si dati pe razatoare.
6. Imediat dupa morcovi adaug si amestecul de vinetele si ardei.
7. Dupa 15-20 minute de gatit la foc mic, se adauga si sucul gros de rosii si mai lasam la scazut inca 20 minute.
8. In ultimele 5 minute de fierbere adaugam condimentele aromate: foile de dafin, cimbrul si piperul. Potrivim de sare.
9. Cand zacusca a atins consistenta dorita, stingem focul si scoatem foile de dafin si crenguta de cimbru.
10. Imediat turnam zacusca fierbinte in borcanele pe care le-am sterilizat in prealabil. Strangem bine de tot capacele si le acoperim cu un prosop si le lasam pana se racesc complet la temperatura camerei.
Mie imi place sa folosesc borcane mici ca sa poata fi consumate intr-o zi doua, fara sa ramana prin frigider prea mult.
O felie cu zacusca traditionala este o gustare delicioasa pe care o putem servi la oricare dintre mesele zilei.