Castraveti murati de vara – Reteta simpla castraveti in saramura
Vara abia astept sa fac castraveti murati, sunt crocanti si parfumati (de la floarea de marar), pe caldura asta merg la fix alaturi de un piept de pui la gratar.
Sunt plini de probiotice, deoarece in saramura se formeaza tot felul de bacterii benefice pentru flora noastra intestinala, acolo unde se afla de fapt aproape 90% din imunitatea noastra.
O digestie buna inseamna o imunitate puternica si un organism sanatos.
Pe de alta parte, castravetii murati in otet nu dezvolta probiotice, de aceea prefer intotdeauna castravetii murati in saramura.
Ingrediente castraveti murati de vara:
- 2 litri de saramura calda (40 g sare neiodata la 1 litru de apa)
- castraveți proaspeți, din grădină sau de la piata
- 2-3 tije de mărar cu floare
Nota: se foloseste doar sare neiodata, altfel nu țin muraturile. De preferat sa fie sare de mina, romaneasca.
Mod de preparare
- Pregatim saramura, punem la incalzit apa (o aducem la punctul de fierbere, dar nu o dam in clocot) si dizolvam 40 g sare neiodata la un litru de apa.
- Asezam cu grija castravetii intr-un borcan de sticla, si printre ei punem si tijele de marar cu floare.
- Turnam treptat cu polonicul toata saramura pana cand castravetii sunt acoperiti complet.
Ajutati-va de tijele de marar pentru a tine castravetii scufundati sub apa, incercati sa formati o bariera deasupra, astfel incat castravetii sa nu pluteasca.
Lasam borcanul la loc caldut, unii il pun chiar direct la soare (dar vor fermenta mai rapid), si amestecam macar o data pe zi pentru a oxigena tot amestecul ca sa cream mediul ideal de formare al fermentilor care sunt atat de benefici pentru sanatatea noastra.
Procesul dureaza intre 3 si 7 zile, in functie de cat de murati vrem sa fie castravetii. Cand acestia sunt pe gustul nostru, punem borcanul la frigider si putem sa consumam castravetii murati in 2 saptamani (dar cine rezista tentatiei atata timp?).
Vara este mai placuta cand ne ne rasfatam cu asemenea bunatati: