Meniu săptămânal 4 – Idei planificare meniuri zilnice

O nouă săptămână, un nou plan de meniu pentru zilele care urmează. După ce am făcut inventarul alimentelor din frigider și din cămară, încep să pun pe foaie ideile pentru meniul săptămânii și apoi pregătesc lista de cumpărături pentru toată săptămâna.

Când planific meniul săptămânal încerc să fac rețete diferite ca să am varietate cât mai mare din toate grupele de alimente (fructe, legume, carne, etc.) pentru un conținut cât mai bogat în vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase și alți nutrienți esențiali.

idei meniu saptamanal retete planificare mese zilnice saptamana meniul zilei
Meniu săptămânal 4 – Idei planificare meniuri zilnice

LUNI
Mic dejun: piure de spanac cu lapte și ou; brioșă cu afine
Pranz: cartofi și carne la cuptor, salată verde cu lămâie; 2 pătrățele ciocolată amăruie
Cina: conopidă cu mazăre și orez la tigaie

MARTI
Mic dejun: lapte cu orez și scorțișoară, nucșoară; o mână de migdale
Pranz: ciorbă de pui cu legume si fidea; briosă cu ciocolată și coacăze negre
Cina: ciuperci la cuptor cu cașcaval și ceapă verde

MIERCURI
Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe sau dulceață; ouă cu brânză cheddar, roșii, castraveți
Pranz: supă cremă ciuperci (+morcov, cartof) cu smântână
Cina: pui la tigaie cu legume, ceapă verde, orez

JOI
Mic dejun: zacuscă de vinete; ou fiert și pâine prăjită
Pranz: o felie cu pateu de vită cu salată de castraveți; supă cremă de legume și crutoane de pâine
Cina: mămăligă cu brânză, iaurt grecesc și ceapă verde

VINERI
Mic dejun: broccoli cu cașcaval si ou ochi; ciocolată de casă
Pranz: supă de linte cu crutoane; salată de roșii, castraveți, busuioc și brânză
Cina: pui cu orez, morcov și mazăre

SAMBATA
Mic dejun: dovlecei la tigaie grill cu cașcaval; panna cotta cu vanilie și fructe de pădure
Pranz: cartofi wedges, pulpe de pui si castraveți murați (de casa)
Cina: hummus de năut

DUMINICA
Mic dejun: fructe cu cremă de brânză; croissant cu unt și ciocolată
Pranz: pui cu orez, salată de crudități cu morcov, țelină, sfeclă roșie
Cina: cartofi dulci la cuptor, păstrăv și salată verde cu lămâie

Lista de alimente folosite in acest meniu săptămânal, grupate pe categorii:

LEGUME

  • spanac
  • cartofi
  • salată verde
  • conopidă
  • mazăre
  • morcov
  • ciuperci
  • ceapă verde
  • castraveți
  • roșii
  • vinete
  • broccoli
  • busuioc proaspăt
  • dovlecei
  • cartofi dulci

FRUCTE

  • afine
  • lămâie
  • coacăze negre
  • măr

LEGUMINOASE

  • năut (hummus)
  • linte

CEREALE si AMIDON

  • paine cu maia
  • cartofi
  • orez
  • mălai (făină de porumb)
  • fructe

NUCI si SEMINTE 

  • migdale

GRASIMI si OMEGA3

  • ulei de masline presat la rece
  • ou
  • migdale
  • unt și lactate

CARNE si LACTATE – PROTEINE ușor asimilabile

  • pui
  • porc
  • păstrăv
  • proteină din lactate (brânză, lapte)

CONDIMENTE si PLANTE AROMATICE

  • usturoi
  • piper
  • chilli (ardei iute)
  • busuioc
  • mărar
  • turmeric
  • ceapă verde
  • pătrunjel