Mancare de urzici de primavara – Reteta simpla si sanatoasa

Urzicile sunt un dar al naturii, începutul primăverii ne întâmpină cu lastari tineri de urzica pe care-i intalnim in diverse locuri. Este important sa consumam urzici din zone nepoluate pentru a ne bucura la maxim de nutrienti.

Urzicile purifica sangele si revitalizeaza organismul, sunt pline de minerale (in special Fier), au efect anti anemic si sunt extraordinare pentru ameliorarea alergiilor.

Reteta pe care vreau sa v-o prezint este cea mai simpla, dar sanatoasa si gustoasa. Nu folosesc faina pentru ingrosare. Dar voi puteti sa puneti daca doriti. Se poate consuma si de cei care tin post sau sunt vegetarieni.

Ingrediente Mancare de urzici – Reteta simpla si sanatoasa

  • 300g urzici tinere, proaspat culese,
  • 5 catei de usturoi,
  • 1 pahar cu apa,
  • 1 lingurita de otet din cidru de mere,
  • 2 linguri ulei masline,
  • sare si piper dupa gust.

Cum se prepara mancarea de urzici:

1. Punem apa la fiert impreuna cu sarea si uleiul.

2. Cand apa a dat in clocot, asezam cu grija urzicile treptat in apa fierbinte si amestecam pana cand se oparesc si scad in volum.

3. Lasam sa fiarba maxim 5-6 minute pentru a beneficia de cat mai multe proprietati benefice ale urzicilor.

4. Stingem focul, adaugam in oala cateii de usturoi, o lingurita cu otet din cidru de mere, optional punem si putin piper si acoperim cu un capac. Lasam la infuzat timp de 10 minute.

5. Folosim sau un robot de bucatarie si obtinem o mancare de urzici fina, ca o supa crema.

Supa crema de urzici o servim alaturi de felii de mamaliguta rumenite in unt (reteta aici).

mancare de urzici-reteta-simpla-sanatoasa

Urzicile este bine sa le consumam cat sunt tinere, dupa ce cresc mai mari deja li se schimba gustul, devin amarui si nu mai sunt potrivite pentru consum. Cand le prindeti pe piata, profitati la maxim de aceste daruri ale naturii, dar nu inainte sa intrebati din ce zona au fost culese. Cumparati din surse de incredere.

Am aflat ca unii le consuma chiar crude, fara sa le mai prepare termic deloc. Pur si simplu le arunca intr-un smoothie sau le toaca marunt de tot si le amesteca bine cu sare, ulei si zeama de lamaie.

Nu am incercat inca, dar am inteles ca sunt foarte bune si nu pișcă deloc.

seminte-urzici hranitoare
Seminte de urzica

Putem folosi semintele de urzica in diverse mancaruri sau le putem pune la germinat, si le putem consuma ca vlastari de urzica sau le punem in ghiveci si le lasam sa creasca, cand varfurile de urzica au 3-4 cm le recoltam si asteptam sa creasca din nou pana la urmatoarea recolta.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.