Piure de urzici cu mămăliga și cârnăciori – Idee rețetă cu urzici

E vremea urzicilor și ne bucurăm de ele cât timp încă sunt fragede și pline de vitalitate! Adunăm doar vârfurile urzicilor din zone nepoluate, departe de trafic.

Astăzi am preparat un piure rapid din urzici cu puțin usturoi, o mămăliguță și ca să fie un fel de mâncare mai consistent am adăugat câteva bucățele de cârnăciori.

Este o idee de rețetă simplă de servire a urzicilor, dar foarte gustoasă. Poate fi savurată la orice masă a zilei, fie pentru un mic dejun consistent, prânz sau cină.

Ingrediente piure de urzici cu mămăligă și cârnăciori

Pentru piure-ul de urzici:

  • 300g urzici tinere, proaspăt culese,
  • 4 căței de usturoi,
  • 1 pahar cu apa,
  • 1 linguriță de otet din cidru de mere,
  • 2 linguri ulei măsline,
  • sare și piper după gust.

Pentru mămăligă:

  • 180g malai ecologic,
  • 1 litru apă,
  • 1 lingură ulei de măsline,
  • sare (aproximativ 1 linguriță cu vârf).

Cârnăciori pentru decor, tăiați cubulețe și rumeniți în tigaie

Piure de urzici – Mod de preparare

1. Punem apa la fiert împreună cu sarea și uleiul.

2. Când apa a dat in clocot, așezăm cu grija urzicile treptat in apa fierbinte si amestecam pana când se opăresc și scad in volum.

3. Lăsăm sa fiarbă maxim 5-6 minute pentru a beneficia de cat mai multe proprietăți benefice ale urzicilor.

4. Stingem focul, adăugăm in oala cățeii de usturoi, o linguriță cu otet din cidru de mere, opțional punem si puțin piper si acoperim cu un capac. Lăsăm la infuzat timp de 10 minute.

5. Folosim un blender vertical sau un robot de bucatarie si obtinem un piure de urzici, ca o supa crema.

Mămăliga – Mod de preparare

1. Aducem apa la punctul de fierbere și adăugăm sarea și o lingură de ulei de măsline.

2. Începem să adăugăm mălaiul (făina de porumb) puțin câte puțin, în ploaie.

3. Amestecăm în continuu și ușor cu un tel de inox.

4. Repetăm pașii 2-3 până când am terminat mălaiul.

5. Se mai lasă mămăliga pe foc mic încă vreo 2-3 minute, ca să fie bine fiartă.

6. Pentru a obține o mămăligă pufoasă, după ce am luat-o de pe foc, amestecăm energic cu ajutorul unei linguri sau cu telul până când mămăliga devine pufoasă.

Cum se montează în farfurie piure-ul de urzici cu mămăligă și cârnăciori

La baza farfuriei se toarnă un strat generos de piure de urzici.

Peste piure-ul de urzici, montăm mămăliga cu ajutorul unei forme cerc de bucătărie, din inox.

Deasupra decorăm cu cârnăciori tocați cubulețe și rumeniți în tigaie.

Este un fel de mâncare absolut delicios, nouă ne place această idee de rețetă cu urzici.

idee reteta urzici mamaliga carne carnaciori piure