Mâncare de linte cu legume, cimbru și carne – Rețeta tocăniță de linte

Un fel de mâncare sățios și complet, pe bază de linte, legume și carne la alegere (cu porc iese mai aromată). Această tocăniță se poate face cu orice fel de linte (verde, roșie, neagra sau maro).

Eu las lintea la înmuiat în apă minim o oră pentru ca să se activeze enzimele prin procesul de rehidratare, și totodată să se elimine antinutrientii (acizii fitici din linte pot împiedica absorbția altor nutrienți, dacă o gătim direct fără să o rehidratăm).

Ingrediente pentru mâncare de linte cu legume și carne

  • 200 g linte hidratată (minim o oră)
  • 200 g carne de porc cubulețe
  • 2 morcovi
  • 3 cartofi
  • 1 ceapa albă sau roșie
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 2 linguri pastă de ardei roșu
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță cimbru uscat și mărunțit
  • 3 linguri ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • optional pătrunjel pentru decor

Mod de preparare tocăniță de linte

1. Se toacă morcovii cubulețe mici și ceapa solzișori, apoi se călesc în ulei de măsline într-o oală de inox încăpătoare.

2. Se adaugă carnea de porc tăiată în cuburi potrivite și se rumenește pe toate părțile.

3. Se adaugă și lintea împreună cu 2-3 de căni de apă (mai completăm cu apă pe parcurs, în funcție de cum vă place tocănița, mai lichidă sau mai consistentă).

4. Se gătește aproximativ 30 de minute pe foc mediu, apoi se adaugă și cartofii tăiați cubulețe.

5. Lăsăm pe foc încă 15 minute până s-au gătit și cartofii.

6. Adăugăm cele 2 linguri de pastă de tomate și 2 linguri de pastă de ardei roșu kapia sau gogoșar.

7. Adăugăm și condimentele (usturoiul și cimbrul), sarea și piperul, apoi mai gătim maxim 5 minute și oprim focul.

8. Decorăm cu pătrunjel verde și servim mâncarea de linte caldă.

Pentru varianta vegetariana de mâncare de linte, pur si simplu eliminați carnea și ați obținut un preparat ideal pentru perioada postului.

Mâncare de linte cu legume, cimbru, usturoi și carne reteta tocanita de linte
Mâncare de linte cu legume, cimbru, usturoi și carne