Piure de spanac cu lapte si usturoi, servit cu ou
Piureul de spanac este o mâncare hrănitoare și sănătoasă, bogată în nutrienți și cu o culoare verde vibrantă datorită conținutului de clorofilă. Oferă o sursă bună de vitamine, minerale și antioxidanți, in special clorofilă și luteină, care ajută la revitalizarea organismului și are beneficii pentru sănătatea celulară.
Ingrediente piure de spanac:
- 150 g frunze spanac (cat incape intr-un bol mare de salata)
- 2 catei de usturoi
- 500 ml apa fierbinte (sau lapte)
- 2 linguri lapte praf (daca am fiert spanacul in apa)
Cum se prepara piureul de spanac cu usturoi si lapte
1. Se spală bine spanacul proaspăt pentru a îndepărta orice impurități. Eu am folosit baby spanac, proaspat cules din gradina:
2. Într-o oală se pune apa/laptele fierbinte cu putina sare și se adăuga spanacul.
3. Se lasă la fiert timp de aproximativ 2-5 minute sau până când frunzele de spanac se înmoaie.
4. Se strecoară spanacul și se transferă într-un recipient de sticlă (nu plastic)
5. Se adaugă usturoiul și laptele praf (dacă am fiert spanacul în apa) și restul de condimente, sare și piper după gust:
6. Vom mixa cu blender-ul vertical sau cu robotul de bucătărie pană obținem un piure fin. Dacă este necesar, se adaugă o cantitate mică din apa/laptele în care a fiert spanacul pentru a obține consistența dorita.
Piureul de spanac se poate servi cu ou ochi deasupra, este o masa hrănitoare si se poate servi la mic dejun, pranz sau chiar si cina.
Spanacul conține o varietate de substanțe nutritive esențiale, printre care:
- Vitamine: Spanacul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina E și vitamine din complexul B, inclusiv B6, acid folic și riboflavină.
- Minerale: Este bogat în minerale precum fier, calciu, potasiu, magneziu și mangan.
- Clorofila: crește absorbția fierului și magneziului si sustine procesele de detoxifiere ale organismului
- Fibre: Spanacul este o sursă bună de fibre alimentare, care susțin sănătatea sistemului digestiv și reglează nivelul de zahăr din sânge
- Antioxidanți: Conține beta-caroten, luteina și zeaxantina, care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi și contribuie la menținerea sănătății ochilor.
- Fitonutrienți: Spanacul conține fitonutrienți, cum ar fi flavonoidele și acidul folic, care au proprietăți antiinflamatorii și pot contribui la reducerea riscului de boli cronice.
Atenție: Spanacul conține și oxalați (compuși care pot forma cristale în organism și pot contribui la formarea pietrelor la rinichi la anumite persoane). Pentru a contracara efectul negativ al oxalaților se recomanda ca spanacul sa fie gătit câteva minute și apoi să fie consumat împreună cu o sursă de calciu, lapte sau brânzeturi.
De asemenea, spanacul este o sursă bună de apă și conține puține calorii, fiind o alegere potrivită pentru cei care doresc să mențină sau să reducă greutatea corporală.
Poate fi consumat atât crud în salate, cât și gătit în diverse preparate culinare, cum ar fi supe, tocănițe sau mâncăruri cu legume.