Crema de unt cu leurda – Reteta cu leurda
Primavara ne aduce bucurie, flori si verdeturi proaspete care ne imbie cu aromele lor. Leurda este una din plantele aromatice pe care o intalnim des prin paduri, are un gust foarte placut care aduce cu usturoiul verde. O putem consuma cruda in salate sau gatita. Este minunata pentru aromatizarea untului, va propun aceasta reteta simpla pentru un plus de savoare pe paine la micul dejun.
Ingrediente unt cu leurda:
- 1 pachet de unt nesarat, grasime 80%,
- 1 legatura de leurda,
- sare, dupa gust.
Mod de preparare unt cu leurda:
1. Lasam untul la temperatura camerei pana cand acesta devine moale.
2. Batem bine untul pana cand acesta devine pufos si aerat.
3. Spalam leurda si o tocam marunt, ca pe patrunjel.
4. Incorporam leurda in crema de unt.
5. Potrivim de sare si apoi turnam untul cu leurda intr-un recipient pe care-l pastram in frigider pana la 30 de zile.
Pentru un aspect mai frumos, putem face un rulou din untul aromatizat si il invelim cu folie alimentara:
Servim dimineata la micul dejun pe paine sau putem folosi untul aromatizat cu leurda la prepararea de diferite retete, de exemplu paste cu sos de unt si leurda.
Leurda – Beneficii, proprietati si contraindicatii
Leurda este considerata planta medicinala, in popor se mai numeste si usturoi salbatic sau usturoiul ursului, pentru ca seamana la gust cu usturoiul verde.
Sunt comestibile frunzele proaspete care apar primavara (inainte de aparitia tijei cu flori), si bulbii care se pot recolta toamna.
Leurda contine vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B, alicina, carotenoizi si minerale precum: fier, calciu, fosfor, cupru, magneziu.
Cele mai importante beneficii
Leurda are efect detoxifiant, tonic digestiv, purifica sangele si sistemul digestiv, stimuleaza imunitatea, are actiune vasodilatatoare periferica, regleaza nivelul colesterolului, fluidizeaza sangele, regleaza tensiunea arteriala, are actiune bronhodilatatoare si expectoranta. Stimuleaza capacitatea de memorare si ajuta la echilibrarea sistemului nervos, calmeaza anxietatile si starile de tensiune.
Clorofila din frunzele proaspete are un efect puternic antioxidant.
Leurda ajuta la curatarea rinichilor si la eliminarea acidului uric in exces, de aceea e important sa bem o cantitate de suficienta de lichide. De asemenea, ajuta si la eliminarea parazitilor intestinali.
Pentru uz extern, leurda e folosita cu succes in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii.
Mod de consum
Leurda se poate consuma atat gatita cat si cruda, sub forma de salata, suc, infuzie si se poate face tinctura din ea.
Precautii si contraindicatii
Cei cu stomacul sensibil care au gastrista, indigestie sau colita trebuie sa consume leurda cu prudenta.
Bibliografie:
https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/leurda-allium-ursinum
https://www.dcnews.ro/leurda-beneficii-miraculoase-remediul-natural-al-primaverii
Foto: pixabay