Fursecuri cu hrisca si unt -fara gluten

O gustare ideala pentru cei care vor sa evite glutenul in alimentatia lor si mai ales pentru cei care au intoleranta la gluten.

Aceste fursecuri sunt super gustoase, este prima data cand le-am facut si am ramas surprinsa cat de buna si aromata este faina de hrisca atunci cand o coacem. Nu ma asteptam sa imi placa atat de mult! 

Gasisem eu in comert biscuiti fara gluten, dar nu m-au dat pe spate prea tare (poate doar cei cu glazura de ciocolata). Asa ca m-am hotarat sa mesteresc in casa ceva bun, sper sa va placa si voua la fel de mult.

Hrisca este foarte sanatoasa si plina de beneficii, gasiti mai multe informatii la sfarsitul retetei.

Ingrediente pentru 10 bucati:

  • 200 g faina bio de hrisca
  • 100 g unt
  • 1 banana coapta
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura otet din cidru de mere
  • 100 g zahar brun
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 1 praf de sare

Preparare fursecuri cu hrisca si unt

Se incalzeste untul la temperatura camerei, sau la bain marie daca va grabiti.

Apoi se amesteca toate ingredientele deodata: faina, untul, zaharul, bicarbonatul si otetul, si banana facuta piure (daca vi se pare prea sfaramicios aluatul, mai adaugati putina apa).

Pregatim o tava in care asezam hartie de copt si incepem sa formam fursecurile. Luam o lingura plina cu aluat si formam o biluta intre maini, apoi o aplatizam usor. 

Asezam cu grija fursecurile in tava astfel incat ele sa nu se atinga. Cand le coacem vor mai creste un pic si trebuie sa ramana spatiu intre ele.

Le introducem la cuptor timp de aproximativ 30 min la 160C.

Veti sti ca sunt gata cand incepe sa miroasa incredibil de bine, iar cand intoarceti fursecurile pe partea cealalta vor arata usor rumenite:

fursecuri-fara-gluten-hrisca-unt-reteta
fursecuri-fara-gluten-hrisca-unt-reteta

Mie imi place sa le servesc cu unt de cocos si gem de coacaze!



CATEVA CUVINTE DESPRE HRISCA

Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier.

hrisca-cruda-raw
foto: pixabay

Deşi nu face parte din clasa cerealelor (este o plantă ierboasă înrudită cu rubarba și stevia creață), hrişca este net superioară grâului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi şi îl fortifică mai ales în sezonul rece şi la începutul primăverii.

BENEFICII

  • menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale
  • previne instalarea diabetului de tip II
  • vitaminele şi mineralele din boabele de hrişcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal)
  • menţine tânăr sistemul nervos
  • îmbunătăţeşte capacitatea de reţinere şi memorare
  • vă protejează împotriva accidentelor vasculare
  • scade colesterolul
  • ţine sub control tensiunea arterială
  • previne apariţia pietrelor la bilă

În plus, hrişca ține greutatea sub control. Fiind bogată în fibre alimentare insolubile, în lizină (un aminoacid esenţial), magneziu, în cupru organic şi vitamine din complexul B, hrişca conţine substanţe cu efect diuretic, care reduc excesul de apă din corp.

E bine să o consumaţi o dată la două zile, împreună cu cerealele voastre preferate: grâu, secară, ovăz sau orez. Pe săptămână, este indicat consumul a aproximativ 300 de grame de hrişcă.

Surse info: bioaddict.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.