Gem de dovleac copt cu scortisoara, cuisoare, anason stelat si nucsoara – Reteta dovleac la borcan

Acest gem de dovleac este foarte placut aromat si are gust de placinta cu dovleac, se poate consuma ca atare din borcan sau se poate prepara un desert delicios, cum ar fi placinta cu dovleac.

Gemul de dovleac este perfect pentru o gustare dulce la micul dejun, alaturi de o felie de paine prajita cu unt.

Ingrediente gem de dovleac

Mod de preparare gem de dovleac

1. Dovleacul se curata de coaja si seminte si apoi se taie cubulete cat mai mici.

Dovleac butternut taiat cubulete pentru gem, foto freepik

2. Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius si se aseaza cubuletele de dovleac pe o tava pe care am asezat o hartie de copt. Se coace dovleacul timp de 30 minute.

3. Intr-o oala se pun cubuletele de dovleac copt, se adauga zaharul, mirodeniile (scortisoara Ceylon, nucsoara, cuisoarele si anasonul stelat) si se toarna un pahar cu apa.

4. Se fierbe inca 15-20 minute si se mai pune putina apa daca gemul a scazut prea mult.

5. Se opreste focul si se scoate anasonul stelat, cuisoarele si eventual batoanele de scortisoara Ceylon (in caz ca nu ati folosit pudra de scortisoara). Pentru un gem cu textura mai fina, se paseaza bine dovleacul cu ustensila pentru facut piure.

6. Se toarna gemul fierbinte in borcane sterilizate in prealabil si se strange bine capacul, apoi se acopera borcanele cu un prosop si se lasa sa se raceasca lent.

piure-de-dovleac-cu-scortisoara-anason--nucsoara, retete dovleac, dulceata gem dovleac
Gem de dovleac, foto freepik

Acest gem de dovleac la borcan are o durata de viata de aproximativ 3-4 luni, pentru a creste termenul de valabilitate se mareste cantitatea de zahar (1kg de zahar la 1kg de dovleac).