Orez auriu cu turmeric si morcovi – Reteta orez bob cu bob
Orezul cu turmeric este delicios si se poate combina cu o varietate mare de preparate sau se poate consuma si ca atare sau cu putin parmezan deasupra. Mie imi place foarte mult pentru ca e foarte versatil si cand vreau sa fac repede o garnitura, am mereu orezul la indemana.
Ingrediente orez cu turmeric si morcovi:
- 1 cana de orez basmati sau jasmin
- 2 cani apa
- 1 morcov mare sau 2 mai mici
- 1 lingurita turmeric
- 4 linguri ulei de masline,
- sare si piper, dupa gust
Cum se prepara orezul auriu bob cu bob?
Pas 1. Spalam orezul basmati in apa rece, il scurgem bine si apoi il punem la fiert impreuna morcovul taiat cubulete si cu cele doua cani de apa. Punem si uleiul tot acum.
Pas 2. Dam focul tare pana cand incepe apa sa fiarba, apoi dam focul la minim si punem capacul.
Pas 3. Peste 5 minute, adaugam o lingurita de turmeric si asezonam cu sare si piper dupa gust.
Pas 4. Lasam orezul la fiert la foc mic, cu capacul pus, pana cand apa s-a absorbit. Cam in 15 minute e gata.
Pas 5. Oprim focul si mai lasam orezul sa se odihneasca macar cateva minute inainte de a-l consuma.
Recomand orezul de tip basmati sau jasmin pentru aceasta reteta (desi am incercat si cu alte tipuri de orez), veti vedea ca acest orez are o aroma foarte placuta care este completata armonios de gustul de turmeric.
Ce este turmericul si ce proprietati are?
Turmericul este un condiment care a devenit popular atat pentru folosirea lui in diverse retete, cat si datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Este folosit mai ales in medicina indiana mai ales in cazul inflamatiilor si al durerilor cronice. Medicina occidentala a inceput sa studieze turmericul si sa ii remarce efectele benefice asupra sanatatii.
Radacina de turmeric are o culoare galben intens spre auriu, un gust putin amarui, usor piperat si un miros puternic aromat, asemanator cu cel al ghimbirului.
Turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.
Curcuminul este substanta activa din turmeric, responsabila pentru efectele terapeutice ale acestui condiment.
Top 8 beneficii ale turmericului
1. Este o arma puternica impotriva inflamatiei
2. Creste capacitatea antioxidanta si protejeaza impotriva impotriva radicalilor liberi
3. Ajuta la stimularea sistemului imunitar, ajutandu-ne in lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor.
Pentru absorbtia optima a turmericului, acesta trebuie consumat impreuna cu piper si alimente bogate in grasimi sanatoase (cum ar fi pestele, untul clarifiat, nucile si semintele, untul de cocos).
4. Protejeaza inima si regleaza sistemul cardio-vascular
5. Imbunatateste starea de spirit, curcuminul din turmeric s-a dovedit a fi benefic si in tratarea depresiei.
6. Previne bolile neurodegenerative avand o influenta benefica asupra creierului si a sistemului nervos
7. Ajuta la o buna digestie, regleaza tranzitul intestinal si calmeaza colonul iritabil
8. Imbunatateste functia hepatica si protejeaza ficatul impotriva toxinelor
Contraindicatiile turmericului
Curcuminul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici persoanelor care sufera de piatra la rinichi sau la vezica biliara.
S-a observat ca turmericul poate avea si proprietati anticoagulante, de aceea asocierea sa cu medicamente anticoagulante (aspirina, warfarina, heparina) poate creste riscul de sangerare. De asemenea, turmericul poate interactiona cu antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen). Se recomanda consultarea unui medic specialist pent
Concluzie:
Asadar, turmericul nu este doar un condiment minunat pentru preparatele noastre culinare, ci si un remediu natural cu puternice proprietati antiinflamatoare si antioxidante. A se consuma cu moderatie.
Citeste mai mult pe: viataverdeviu.ro