Mamaliga prajita – Crochete de mamaliga
Mamaliga este indragita mai ales in combinatie cu branza, smantana, oua, sarmale sau o tochitura cu carne de porc. Merge foarte bine si alaturi de ceva mai vegetarian, cum ar fi o mancarica de ciuperci. Am mai intalnit si mamaliga folosita ca blat de pizza, foarte interesanta combinatia.
Mamaliga se foloseste chiar si la deserturi, la prepararea diverselor prajituri cu blat de malai, la checuri sau briose.
In satul bunicii mele se face mamaliga fripta pe plita si se mananca fie pe post de ceva dulce, unsa cu niste gem facut in casa, fie pe post de gustare cu branza si ceapa.
Eu fac intodeauna mai multa mamaliga, pentru ca restul ramas il las la racit si il prepar a doua zi sub forma de felii de mamaliga prajite.
Imi place mult coaja usor crocanta, iar in mijloc miezul ramane moale.
Mamaliga prajita e super gustoasa impreuna cu usturoiul, fie prepar un mujdei de usturoi, fie ung feliile de mamaliga cu un sos de unt si usturoi.
Ingrediente pentru mamaliga prajita:
- 300g mamaliga rece,
- 3-4 linguri de ulei de măsline,
- usturoi zdrobit,
- optional: 20g unt.
Anterior, vom pregati o mamaliga calda folosind:
- 180g malai ecologic,
- 1 litru apa plata,
- potrivim de sare (aproximativ 1 lingurita cu varf).
1. Aducem apa la punctul de fierbere și adăugăm sarea și o lingură de ulei de măsline.
2. Începem să adăugăm mălaiul (făina de porumb) puțin câte puțin, în ploaie.
3. Amestecăm în continuu și ușor cu un tel de inox.
4. Repetăm pașii 2-3 până când am terminat mălaiul.
5. Se mai lasă mămăliga pe foc mic încă vreo 2-3 minute, ca să fie bine fiartă.
6. Pentru a obține o mămăligă pufoasă, după ce am luat-o de pe foc, amestecăm energic cu ajutorul unei linguri sau cu telul până când mămăliga devine pufoasă.
Cum se face mamaliga prajita?
1. Taiem mamaliga rece in felii, eu am taiat-o folosind cutitul si am optat pentru felii in forma de triunghi.
2. Incingem uleiul in tigaie (dar nu foarte tare, ca o sa stropeasca atunci cand punem mamaliga la prajit).
3. Prajim pe rand feliile de mamaliga, cam 5-7 minute pe o parte si apoi intoarcem pe cealalalta parte. Cand coaja capata o culoare rumena, atunci mamaliga prajita este gata.
Scoatem pe un servet de bucatarie si frecam cu usturoi feliile de mamaliga. Daca vreti sa fie mai cremoase, faceti repede un sos din unt si usturoi si apoi ungeti cu pensula feliile de mamaliga.
Se servesc alaturi de ce va place (lactate, oua, carnati, tochitura, mancaruri pe baza de legume, etc).
Mamaliga sau paine?
Mamaliga are mai putine calorii decat painea si are un indice glicemic mai scazut, asa ca este recomandata celor care isi doresc un regim de viata sanatos si vor sa isi tina sub control glicemia.
Mamaliga nu contine gluten, spre deosebire de paine, un alt motiv de a consuma acest aliment de catre cei care au intoleranta la gluten.
Beneficii mamaliga
Porumbul este o sursa buna de fier, zinc, potasiu, magneziu, complexul B de vitamine si vitamina E.
De asemenea, contine acizi grasi nesaturati benefici pentru sistemul nervos si pentru circulatie.
Este bogata in fibre si ajuta la sustinerea aparatului digestiv.
Are proprietati antiinflamatoare, diuretice si tonice.
Atentionari despre consumul de mamaliga
Consumati de preferat doar mamaliga din surse de incredere, sa fie ecologica, netratata cu pesticide si sa nu fie modificata genetic.
Conform unor studii recente, porumbul modificat genetic poate afecta fertilitatea, dauneaza ficatului si rinichilor.
Mamaliga consumata exclusiv pe perioade indelungate de timp poate duce la aparitia unei boli numite pelagra. Pentru evitarea acestui lucru, mamaliga se consuma impreuna cu produse animale (carne, lactate, oua).
Mai multe informatii despre beneficiile consumului de mamaliga, dar si atentionari gasiti aici doctorulzilei.ro.