Caspuni deshidratate – Cum se conserva capsunile prin deshidratare
Capsunile deshidratate au un gust concentrat si intens, mai dulce si mai acrisor decat capsunile proaspete, sunt un adevarat deliciu mai ales in anotimpul rece atunci cand ni se face dor de capsuni.
Cum se fac capsunile deshidratate
1. Spalati si curatati bine capsunile, indepartand coditele si eventualele zone deteriorate.
2. Taiati capsunile in jumatati sau in felii subtiri, in functie de dimensiunea dorita.
3. Aranjati fructele pe tavi speciale pentru deshidratare, cu atentie fara a suprapune feliile de capsuni. Presarati un strat subtire de zahar peste capsunile taiate.
4. Introduceti tava in deshidrator (sau cuptor electric) la o temperatura de circa 50°C, cu ventilatie, lasandu-le sa se deshidrateze timp de 8-12 ore.
5. Verificati capsunile la fiecare 2-3 ore si intoarceti-le pe partea cealalta, pentru o uscare uniforma.
6. Cand fructele sunt complet uscate si tari la atingere, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet.
7. Depozitati capsunile deshidratate intr-un recipient cu capac etans, la loc uscat si intunecat, pentru a evita umiditatea.
Acest proces poate fi aplicat si pentru alte fructe, precum mere, pere, zmeura sau cirese. De asemenea, puteti adauga si mirodenii sau indulcitori, precum miere sau sirop de artar, pentru un gust suplimentar.
Avantajele acestui proces de deshidratare includ:
- Durata de pastrare: Capsunile deshidratate pot fi pastrate timp indelungat (1-2 ani), in comparatie cu capsunile proaspete, care au o durata de pastrare scurta.
- Portabilitate: Capsunile deshidratate pot fi usor transportate si consumate in orice moment, fara a fi necesara refrigerarea sau ingrijire speciala.
- Versatilitate: Capsunile deshidratate pot fi utilizate in diverse preparate culinare, precum prajituri, salate sau smoothie-uri.
- Arome concentrate: Procesul de deshidratare concentreaza aromele si nutrientii fructelor, oferind astfel o sursa concentrata de nutrienti si energie.
- Economie: Capsunile deshidratate pot fi cumparate la un pret mai accesibil decat cel al capsunilor proaspete, in anumite perioade ale anului.
- Mai mult spatiu in congelator: nu mai e nevoie sa congelam capsunile si atunci vom elibera spatiul din congelator pentru a pune in el alte alimente.
Capsunile deshidratate sunt o optiune versatila si practica, care poate fi utilizata atat pentru gustari, cat si pentru a gati diverse preparate culinare, in special deserturi.
Exista diverse tipuri de deshidratoare de cumparat, de la cele de tip hobby pana la cele profesionale, in functie de cantitatea de fructe sau legume pe care doriti sa o deshidratati. Eu am acasa deshidratorul de la Biovita, sunt destul de multumita de el, este foarte incapator si are ventilatia buna si imi place pot sa il programez cate ore sa mearga, si apoi se opreste singur.