Urzicile un superaliment de primavara – Beneficii si proprietati

Urzica (Urtica dioica) este una din cele mai hrănitoare plante de pe pământ și crește în mod sălbatic în multe regiuni ale lumii, inclusiv în Europa, Asia, America de Nord și Africa. Urzica se adaptează ușor și poate fi întâlnită într-o varietate de locuri, inclusiv pe marginea pădurilor, pe malurile râurilor și în zonele umede, fertile.

Urtica Dioica – ilustrație botanică de Carl Axel, Magnus Lindman, @picryl

Urzicile conțin 20 de aminoacizi esențiali (adică nu pot fi sintetizați de corpul uman și de aceea trebuie luați din alimente) : arginină, histidină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, serină, treonină, valină, tirozină, alanină, prolina, glicină, triptofan, acid aspartic și asparagină, acid glutamic și glutamină, cisteină și cistină. Aceasta înseamnă că urzica toți aminoacizii esențiali cu excepția triptofanului. (studiu Urtica dioica)

Cele mai importante minerale conținute în 100 g urzică:

Calciu 481 mg
Potasiu334 mg
Magneziu57 mg
Fosfor 71 mg
Fier1.64 mg
Zinc0.34 mg
Sodiu4 mg
Mangan0.78 mg

Urzica ajută la reglarea tensiunii arteriale, are efect de scădere a hipertensiunii și relaxează vasele de sânge (studiu).

Urzicile sunt bogate in flavonoide cu rol antioxidant si antiinflamator: quercetina, cumarina, kaempferolul și rutina.

Urzica este o sursă importantă de lignani, compuși polifenolici care pot avea efecte benefice asupra echilibrului hormonal, susțin sănătatea prostatei la bărbați și ameliorează menopauzei la femei.

Remediu pentru reumatism: urzica proaspătă irită pielea și “obligă corpul să supraîncălzească zona și să accelereze circulația sângelui în zona afectată, începând procesele de vindecare. În Roma antică, se spune că genunchii dureroși erau bătuți cu mănunchiuri de urzici proaspete, iar până acum urzicile sunt considerate un excelent remediu natural împotriva reumatismului.” (@velvesa.ro)