Limonada cu socata proaspata (la rece, fără fierbere)

Aceasta socată la rece păstrează aromele și proprietățile benefice ale florilor de soc în comparație cu siropul de soc obtinut prin fierberea lor. Socata e perfectă pentru a fi adăugată în băuturi răcoritoare, cocktailuri sau pentru a fi folosită pentru diverse deserturi.

Ingrediente socata la rece (fara fierbere)

 • 5 l apa
 • 150 g flori de soc (fara codite)
 • 450 g zahar
 • zeama de la 3 lamai
flori de soc socata
Flori de soc @pixabay

Cum se prepara socata la rece

 1. Clătiți bine florile de soc sub apă rece pentru a îndepărta orice impurități sau insecte. Asigurați-vă că utilizați doar capetele de flori, fără tulpini sau frunze.
 2. Într-un vas mare cu capac, puneți florile de soc si zeama de la cele 3 lamai (eu nu folosesc coaja)
 3. Adăugați zahărul si turnați 5 litri apa, apoi amestecati pana se dizolva zaharul.
 4. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați-l să stea la temperatura camerei timp de 24 ore
 5. Dupa 24 ore socata la rece e gata, toate aromele sunt infuzate si e momentul sa strecurați lichidul prin tifon sau o sită fină pentru a îndepărta florile de soc și resturile solide.
 6. Turnați socata în sticle curate și închideți ermetic. Rezista la frigider aproximativ 7-10 zile.

Sugestie de servire: Socata cu flori proaspete de soc si felii de lime, se potriveste de dulce dupa gust (adaugati zahar, miere sau indulcitorul preferat).

Socata cu flori proaspete, cu felii de lime @pixabay

Pentru a obtine un sirop de soc concentrat se multiplica de 4 ori ingredientele la aceeasi cantitate de apa 5 litri si se pastreaza in congelator.

Aceasta reteta a fost inspirata dupa reteta originala postata de Gheorghe Pauna.

Socata – Beneficii pentru sanatate

Consumata cu moderatie, socata poate avea beneficii insemnate pentru sanatate, florile de soc fiind bogate in vitamine, minerale si antioxidanti :

 1. Antioxidanți: Florile de soc sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și antocianinele. Aceste substanțe ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând stresul oxidativ și protejând celulele împotriva daunelor oxidative.
 2. Vitamine și minerale: Florile de soc conțin vitaminele A, C și E, care sunt esențiale pentru sănătatea sistemului imunitar, a pielii și pentru protejarea celulelor împotriva deteriorării. De asemenea, conțin minerale precum potasiu, calciu și fier.
 3. Proprietăți antiinflamatorii: Unele componente ale florilor de soc, cum ar fi flavonoidele și compușii fenolici, au proprietăți antiinflamatorii. Aceste substanțe pot ajuta la reducerea inflamațiilor în organism și la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiuni inflamatorii.
 4. Proprietati imunostimulatoare: Florile de soc pot avea efecte antivirale și antimicrobiene, pot fi utile în susținerea sistemului imunitar..
 5. Substanțe anti-alergice: Anumite compuși din florile de soc pot avea efecte anti-alergice și pot ajuta la reducerea simptomelor alergice. Printre acesti compusi se afla: flavonoizi (quercetina, rutina), antocianine (pigmenți vegetali cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii), acid cafeic (poate inhiba eliberarea de histamină și alte substanțe implicate în reacțiile alergice.)
 6. Detoxifiere : Florile de soc pot avea un efect diuretic ușor, contribuind la eliminarea excesului de lichid din organism. De asemenea, ele pot avea și un efect laxativ ușor, promovând sănătatea digestivă.
Frigider cu doua usi Retro, culoare beige