Tort Red Velvet cu crema fina de mascarpone
Un desert apetisant prin cromatica deosebita, rosul si albul amintesc de inceputurile primaverii cand totul se trezeste la viata. Cand gustati din acest tort veti simti bucuria si pofta de viata, mai ales atunci cand il impartim cu prietenii dragi. Nu il tineti doar pentru voi, chiar daca tentatia e mare.
Ingrediente tort Red Velvet:
Pentru blat:
- 280 g faina alba,
- 1 lingurita plina cu bicarbonat,
- 10 g cacao (2 linguri),
- ½ lingurita sare,
- 110g unt grasime 82%,
- 300g zahar brun,
- 3 oua,
- 1 fiola cu esenta de vanilie,
- 1 lingurita otet din vin alb,
- 250 ml lapte batut,
- (sau gel rosu alimentar).
Pentru crema:
- 450 g mascarpone,
- 100g zahar pudra vanilat,
- 300ml smantana pentru frisca.
Mod de preparare blat tort Red Velvet:
1. Preincalzim cuptorul la 170 grade Celsius si intre timp pregatim blatul.
2. Intr-un bol amestecam faina cernuta prin sita, bicarbonatul de sodiu si sarea.
3. Untul, tinut in prealabil la temperatura camerei, il vom mixa timp de 1-2 minute pana cand devine pufos. Apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana cand devine o crema untoasa.
4. Peste crema de unt turnam uleiul in fir subtire si mixam la viteza mare aproximativ doua minute. Nu va panicati daca uleiul se separa putin de crema, este normal.
5. Batem bine cele trei oua ca pentru omleta si le adaugam peste crema, apoi mixam pana cand acestea se incorporeaza.
6. Punem otetul si colorantul alimentar, ajustam cantitatea de pudra de sfecla rosie (sau colorant gel rosu alimentar) pana cand obtinem culoarea dorita pentru Red Velvet.
7. Peste compozitia cremoasa incepem sa incorporam ingredientele uscate in felul urmator: punem jumatate din ingredientele uscate, mixam la viteza mica pana cand le incorporam, apoi punem laptele batut, si la final cealalta jumatate din ingredientele uscate ramase.
8. Punem compozitia pentru blat intr-o forma inalta de copt, il vom coace pe tot si apoi vom taia blatul in doua sau in trei parti.
9. Coacem blatul timp de 30-40 minute, facem testul cu scobitoarea sa verificam daca s-a copt. Dupa ce am copt blatul, il lasam la racit.
Sfat: Pentru ca blatul sa ramana umed si sa nu se faramiteze la taiere, ideal este sa punem blatul (dupa ce s-a racit) in frigider si sa il lasam peste noapte, si il vom asambla a doua zi.
Mod de preparare crema pentru tort Red Velvet:
1. Amestecam mascarponele cu zaharul pudra si batem bine cu mixerul pana cand tot zaharul a fost incorporat si nu se simt granulele.
2. Smantana lichida (min 32% grasime) pe care am tinut-o in prealabil la frigider, o vom mixa pana cand o transformam in frisca.
3. Adaugam frisca peste crema de mascarpone si omogenizam cu ajutorul unui tel (nu mai folosim mixerul la acest pas).
Tinem crema la rece pana cand asamblam tortul.
Asamblare tort Red Velvet:
1. Feliem blatul de tort in doua sau in trei parti, dupa preferinte. Eu folosesc un cutit simplu pentru feliat paine.
2. Dupa ce am feliat blatul, impartim crema astfel incat sa ne ajunga pentru umplerea tortului si pentru decorul pe exterior.
Nu e necesar sa insiropam acest timp de blat. Liber la imaginatie pentru decor.