Salam de biscuiti de post
O reteta delicioasa pentru salamul de biscuiti, pe care o putem consuma in timpul postului. Va propun o varianta sanatoasa pentru salamul de biscuiti, in care am inlocuit margarina cu uleiul de cocos fara miros.
Nu recomand consumul de margarina deoarece este toxica pentru organism, dar fiecare este liber sa consume ce isi doreste. Am scris la sfarsitul articolului mai multe informatii.
Recomand folosirea uleiului de cocos fara miros (deoarece este neutru la gust si devine ca untul cand il bagam la frigider, nu va schimba cu absolut nimic gustul salamului de biscuiti, din contra, va fi absolut delicios).
Ingrediente:
- 500 de grame de biscuiti simpli,
- 500 de grame de rahat,
- 100 de grame de ulei de cocos dezodorizat,
- 250 de grame de nuca taiata bucati,
- doua linguri de cacao,
- 200 ml apa,
- doua lingurite de esenta de rom
- optional: o mana de fistic,
- pentru ornat: faina cocos sau fulgi de nuca de cocos.
Mod de preparare:
1. Tocam marunt biscuitii si incercam sa nu-i sfaramam prea tare.
2. Rahatul il taiem bucatele de marime medie, dupa preferinte, si apoi il vom pune impreuna cu apa intr-un vas de inox.
3. Tinem vasul pe foc si lasam sa se topeasca rahatul, amestecand incet din cand in cand.
4. Dupa ce acesta s-a topit, adaugam cu grija cacao (sa nu se formeze cocoloase), esenta de rom si apoi luam vasul de pe foc. Lasam la racit cateva minute, dupa care adaugam untul de cocos, amestecand pana se incorporeaza in compozitie.
5. Adaugam biscuitii tocati si bucatile de nuca si amestecam bine totul.
6. Pregatim o folie alimentara pe care o punem pe masa de lucru, presaram pe ea fulgi de cocos sau biscuiti sfaramati bine (aproape ca o faina) si adaugam o parte din compozitia de salam de biscuiti. Rulam folia alimentara sub forma de sul si dam la rece pana a doua zi, cand vom taia salamul de biscuiti in felii.
7. Procedam la fel cu restul de compozitie pana cand o terminam pe toata.
Pofta buna! 🙂
Nu am avut timp sa fac niste poze reusite, dar va arat o poza de la edithskitchen.ro pentru inspiratie (aceasta reteta este cu unt):
Despre margarina, periculos, chiar letal de … sanatoasa! (sursa articol aici)
Cum se produce margarina? Ea are la baza uleiurile vegetale. De obicei de slaba calitate, de porumb, bumbac, soia. Acest ulei, deja extras la temperaturi foarte inalte, este plin de radicali liberi care cauzeaza destule probleme de sanatate. Pana si ultima picatura de ulei este extrasa folosind un chimical (hexane), un solvent care se stie ca cauzeaza cancer.
Dupa extragere, uleiurile se curata de impuritati cu aburi. Aceasta operatie disturge toate vitaminele si anti-oxidantii (ceva bun) prezenti in ulei, dar chimicalele toxice raman.
In urmatorul pas, uleiurile sunt amestecate cu praf de NICHEL. Un element cu grad foarte mare de toxicitate, dar care ajuta ca un catalizator pentru reactia chimica in timpul procesului de hydrogenare. Alte substante pot fi folosite ca si catalizator, insa la fel de toxice.
Apoi uleiurile se pun intr-un reactor, sub presiune mare si temperatura mare. Hidrogen sub forma de gaz este introdus. Prin partiala- hidrogenare si prezenta de nickel uleiul se transforma din lichid in semi-solid.
Rezultatul este o masa semi-solida, plina de cocoloase, culoare gri si urat mirositoare. Pentru a scapa de cocoloase, se amesteca cu emulsificatori, de obicei (si cel mai simplu de explicat) sapun. Masa rezultata se curata din nou la temperaturi inalte cu aburi si presiune pentru a scapa de mirosurile urate a chimicalelor.
Este bine sa fim informati, ca sa stim ce alegem sa mancam. Va doresc multa sanatate!
Foto: pixabay