Mere coapte la tigaie cu unt și cuișoare – Idee gustare, desert sănătos

Merele coapte ajută la echilibrarea digestiei, textura lor moale calmează stomacul și au efect liniștitor asupra celor 3 doshe (kapha, pitta și vata), conform medicinei Ayurvedice. Sunt ideale de consumat in zilele răcoroase de toamnă sau iarnă, ca gustare sănătoasă la micul dejun sau pe parcursul zilei, de preferat cu 30 minute înainte de masă pentru a se digera complet. Aceste desert cu mere se poate prepara rapid la tigaie, fără a fi nevoie să pornim cuptorul.

Ingrediente mere coapte cu unt și cuișoare

  • 3-4 mere mari
  • o linguriță de cuișoare întregi (5-6 bucăți)
  • 1 lingură de unt

Cum se prepară merele coapte cu unt și cuișoare

1. Se curăță merele de cotor folosind o ustensilă specială pentru scoaterea cotoarelor.

Merele curățate de cotor

2. Se încălzește tigaia la foc mic, se adaugă o lingură de unt și merele tăiate pe jumătate, cu miezul în sus. Tot acum se adaugă și câteva cuișoare întregi, eu am pus 5-6 bucăți.

Merele tăiate pe jumătate și puse la copt în tigaie cu 5-6 cuișoare

3. Se pune capacul pe tigaie și se lasă să se gătească la foc mic spre mediu, până când merele sunt coapte la consistența care vă place.

Merele tăiate pe jumătate și puse la copt în tigaie cu 5-6 cuișoare

4. Așa arată merele coapte la tigaie, sunt foarte aromate și miros extraordinar de bine în combinația cu cuișoare, iar untul împreună cu zeama de la mere formează un sos delicios.

Mere coapte la tigaie cu cuișoare
Mere coapte la tigaie cu cuișoare

De ce sunt sănătoase merele coapte și care sunt beneficiile principale

  1. Ușor de digerat și efect calmant asupra stomacului – prin coacere, fibrele din mere devin mai moi și mai ușor de digerat, ceea ce le face potrivite pentru persoanele cu probleme digestive, cum ar fi colonul iritabil, gastrita sau alte afecțiuni gastrointestinale.
  2. Conținut ridicat de fibre benefice – merele coapte păstrează fibrele solubile, în special pectina, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Contribuie și la menținerea unei flore intestinale sănătoase, având un rol prebiotic.
  3. Antioxidanți activi – conțin flavonoide și polifenoli care ajută la reducerea inflamațiilor, combaterea stresului oxidativ și protejarea celulelor de deteriorare.
  4. Zaharuri naturale – Zahărul natural din mere se caramelizează în timpul coacerii, oferind un gust dulce, fără a fi nevoie de zahăr adăugat.
  5. Bogate în vitamine și minerale – merele coapte păstrează vitaminele precum vitamina C (deși o parte este pierdută la temperaturi ridicate), vitaminele din complexul B și minerale precum potasiul, esențial pentru sănătatea inimii și reglarea tensiunii arteriale.

Textura moale a merelor coapte și compoziția lor ajută la calmarea iritațiilor stomacale. Acest efect este util mai ales pentru persoanele care au probleme digestive.

Pentru a spori beneficiile, merele coapte pot fi combinate cu scorțișoară Ceylon (antioxidantă și antiinflamatoare), nuci (sursă de grăsimi sănătoase) sau miere (pentru proprietăți antibacteriene).