Crema de zahăr ars – Desert cu ouă și lapte

Cremă de zahăr ars, cunoscută și sub numele de crème brûlée, este un desert elegant și delicios, perfect pentru orice ocazie. Această rețetă clasică combină gustul bogat al zahărului caramelizat cu textura fină și catifelată a cremei de lapte și ouă. Am ajustat rețeța pe gustul familiei noastre, am mai scăzut din cantitatea de zahăr și este potrivit de dulce, a ieși fix așa cum ne-am dorit! Sper să vă placă și vouă această cremă de zahăr ars.

Ingrediente pentru crema de zahăr ars

Pentru caramel:

  • 200g zahăr
  • 1 praf sare (1 vârf de linguriță)

Pentru cremă:

  • 8 ouă
  • 800 ml lapte
  • 200 ml smântână 30% grăsime
  • 150g zahăr
  • 5 ml extract de vanilie
  • puțină sare (am rotit de 7 ori din râșnița de sare)

Mod de preparare

  1. Preîncălziți cuptorul la temperatura 140°C (pentru cuptor mic electric, eu setez la 135°C)
  2. Începeți prin pregătirea caramelului: topiți 200g de zahăr într-o cratiță pentru sos la foc mediu, așteptați (fără să amestecați) până când zahărul se topește aproape complet și capătă o culoare auriu închis. Spre final se poate amesteca sosul caramel, vrem să evităm formarea de cristale.
  3. Turnați rapid caramelul obținut în formele individuale pentru cremă de zahăr ars, astfel încât să acopere baza fiecărei forme. Lăsați caramelul să se răcească și să se întărească. Eu am folosit un vas de yena de dimensiuni medii.
  4. Încălziți usor laptele și smântâna într-o cratiță (nu mai mult de 60 grade Celsius) și apoi dați deoparte de pe foc.
  5. Într-un bol mare, bateți ouăle cu zahărul și extractul de vanilie până când obțineți o compoziție omogenă.
  6. Adăugați amestecul de lapte călduț și smântână peste compoziția de ouă, amestecând continuu.
  7. Strecurați printr-o sită fină și turnați amestecul în formele pregătite cu caramel.
  8. Plasați formele într-o tavă mai mare cu apă caldă, astfel încât nivelul apei să ajungă pe jumătate din înălțimea formelor.
  9. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 140°C timp de aproximativ 60 de minute. Apa din tavă nu trebuie să fiarbă pentru că astfel se vor forma bule în crema de zahăr ars. Crema este coaptă când se rumenește la exterior (aceasta trebuie să fie fermă la atingere, dar dacă o scuturați să tremure ca o piftie).
  10. Scoateți formele cu cremă de zahăr ars din cuptor și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei, apoi transferați-le la frigider pentru a se răci complet. De preferat peste noapte.
  11. După ce crema de zahăr ars s-a răcit, desprindeți marginile cu ajutorul unui cuțit și răsturnați-o pe farfurie pentru servire. Caramelul topit se va scurge frumos peste cremă.
Cremă de zahăr ars răsturnată și sosul caramel care s-a scurs pe lângă

Sper că această rețetă să vă placă la fel de mult cum ne place și nouă. Serviți crema de zahăr ars rece, așa este cea mai bună, are textura perfectă! E foarte cremoasă și delicată.

Poți să îți personalizezi rețeta de cremă de zahăr ars adăugând arome suplimentare, precum scorțișoară, rom sau coajă de lămâie, pentru a crea variante noi și interesante ale acestui desert clasic.

Indiferent de ocazie, crema de zahăr ars este întotdeauna o alegere excelentă pentru un desert elegant și delicios.

Poftă bună!

Crema de zahar ars si sos caramel delicios