Briose umplute cu crema de afine si ciocolata alba
Imi doream de mult sa fac briose umplute cu crema si aveam prin camara niste dulceata cu afine de padure iar in sertarul cu bunatati am gasit o ciocolata alba, asa ca am zis sa incerc niste briose umplute cu crema de afine si ciocolata alba. Ar trebui sa fie bun, nu? Am folosit o reteta simpla, care nu are nevoie de cantar, e suficient sa aveti o masura (eu am folosit o cana clasica de ceai).
Intodeauna m-a atras culoarea violet inchis a afinelor de padure si am citit ca sunt pline de chestii sanatoase, o sa scriu la finalul retetei cateva dintre beneficiile acestor fructe pentru sanatate.
Ingrediente briose umplute cu afine si ciocolata alba:
Pentru aluat:
- 3 oua,
- 2 cani de faina alba bio,
- 1 cana lapte 3.5% grasime,
- 1/2 cana unt topit,
- 1 cana zahar brun (de preferat macinat pudra),
- 1 plic zahar vanilat,
- 1 lingurita rasa cu bicarbonat de sodiu,
- 1 fiola cu esenta vanilie,
- 1 praf de sare
Nr briose: 18 bucati
Pentru umplutura:
- 2 linguri pline cu dulceata de afine padure,
- 1 ciocolata alba de 100g,
- 1 cub de unt topit (cam 50g).
Mod de preparare
Pregatirea aluatului:
1. Pornim cuptorul si il setam la 180 grade Celsius si alegem sistemul de coacere sus-jos.
2. Intre timp, pregatim aluatul pentru briose. Eu folosesc o regula simpla: intr-un bol amestec toate ingredientele lichide si in alt bol ingredientele solide.
3. In bolul cu ingredientele lichide amestecam cele 3 oua ca pentru omleta si apoi incorporam untul, folosind o spatula. La final adaugam si laptele si estenta de vanilie. Tot acum putem adauga si zaharul peste lichide.
4. In bolul cu ingredientele solide, cernem bine faina si o amestecam cu bicarbonatul de sodiu si praful de sare.
5. Acum vom turna putin cate putin din bolul cu lichide peste faina, amestecand usor cu o spatula, pana cand toate lichidele sunt incorporate. Atentie, vom folosi spatula doar cat sa omogenizam aluatul, nu mai mult, pentru ca riscam sa iasa tari briosele daca insistam cu amestecatul in aluat.
6. Pregatim tava pentru briose, o putem tapeta cu ulei si faina sau putem folosi forme speciale din hartie pentru briose.
7. Turnam cu o lingura aluat in forma de briose, dar lasam macar o treime libera, ca sa aiba loc briosa sa creasca.
8. Coacem la 180 grade Celsius timp de 30 minute si facem testul cu scobitoarea pentru a ne asigura ca s-au copt briosele in interior.
Cum se prepara crema de afine cu ciocolata alba?
Este simplu, seamana cu reteta de la ganache: vom topi la bain-marie ciocolata alba si untul, apoi incorporam dulceata de afine (eu am dat-o la blender inainte, pentru ca am vrut o consistenta foarte fina).
Amestecam bine toate ingredientele, apoi dam la rece pana cand crema s-a racit complet.
Scoatem crema din frigider dupa ce s-a racit si o batem 2-3 minute cu mixerul si este gata.
Cum umplem briosele cu crema?
Metoda mea preferata este sa tai capacul briosei (dupa ce briosele s-au racit) si sa scobesc cu o lingurita interiorul briosei, iar in acel spatiu pun crema pentru umplutura. Apoi sigilez briosa si pun capacul la loc.
Glazura pentru briose – Pas optional
Am vrut sa dau brioselor un aspect festiv, asa ca am topit putina ciocolata alba si am folosit un pos cu capat subtire pentru a orna briosele cu glazura.
Cam asa aratau la final, gata pregatite pentru a fi savurate:
Iar aici avem o poza din interiorul briosei, imi place mult cum a iesit culoarea cremei cu afine si ciocolata alba, cu siguranta o sa repet acest festin:
Afinele de padure – Beneficii pentru sanatate
Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, afinele sunt considerate un superaliment fiind pline de vitamine si minerale printre care: vitaminele C, complexul de B-uri, vitamina E, A si urmatoarele mineralele: cupru, seleniu, zinc, fier, magneziu, mangan si potasiu.
Sunt extraordinare pentru vindecarea ochilor si ajuta la refacerea acuitatii vizuale, mai ales pentru oamenii cu ochi obositi care petrec mult timp la calculator.
Afinele sunt pline de antioxidanti, este recomandat consumul de fructe proaspete (neprocesate termic) pentru a beneficia din plin de efectul antioxidant si protejarea celulelor de efectele radicalilor liberi.
Afinele ajuta la stimularea imunitatii si au efect benefic asupra creierului, imbunatatind memoria.
Cele mai bune afine sunt cele salbatice, care cresc la munte in zone nepoluate. Exista pe piata si afine din culturi ecologice, cumparati din surse sigure, este important ca sa nu fie tratate cu pesticide.