Batoane de casa cu cereale si fructe confiate – Reteta simpla
Mult mai bune decat cele din comert, batoanele cu cereale si fructe facute in casa sunt delicioase si sanatoase. Si putem experimenta cu multe combinatii de cereale si fructe, fiecare poate folosi ce-i place mai mult. Eu am ales pentru aceste batoane o combinatie intre hrisca expandata si fructe uscate: merisoare si aronia, iar pentru un plus de gust am pus esenta de rom. Au iesit mai bune decat ma asteptam, clar nu mai cumpar din magazin de acum incolo. Sunt si destul de satioase, noi le consumam la micul dejun sau ca gustare in timpul zilei.
Aceasta este reteta pe care am folosit-o, este o reteta simpla si usor de facut.
Ingrediente batoane din cereale si fructe confiate:
- 50 g merisoare confiate,
- 50 g fructe aronia deshidratate,
- 1 mana nuci romanesti,
- 1 mana seminte dovleac,
- 1 lingura seminte chia,
- 4 linguri pline cu zahar brun,
- 150 ml apa calduta,
- 1 esenta rom,
- 50 g hrisca expandata (sau alte cereale/fulgi ovaz, etc)
Mod de preparare batoane din cereale si fructe confiate:
1. Punem fructele la rehidratat, impreuna cu apa calduta si le lasam cateva ore, eu le-am lasat peste noapte. Dar se pot lasa si mai putin la hidratat, insa macar 1 ora.
2. Dupa ce fructele s-au rehidratat, le punem la fiert impreuna cu zaharul brun si le tinem pe foc pana cand se formeaza un sirop din apa in care au stat. La consistenta trebuie sa fie ca un gem bine legat, putin cleios astfel incat sa adere bine cerealele si sa avem niste batoane bine “legate” care sa isi pastreze forma.
3. Amestecam bine fructele impreuna cu semintele si nucile (eu le-am zdrobit inainte in blender), dar le puteti lasa si intregi.
4. Adaugam si hrisca expandata sau cerealele preferate, esenta de rom si omogenizam bine, pana cand obtinem o consistenta lipicioasa si cand strangem in mana putem forma o bila din aceasta compozitie.
5. Pregatim o tava tapetata cu hartie de copt si intindem compozitia in strat subtire si incercam sa-i dam o forma dreptunghiulara. Mie mi-a iesit grosimea batoanelor de 0.5 cm.
6. Punem tava la rece pentru 10 minute, ca sa putem taia usor cu cutitul formele de batoane.
7. Taiem batoanele in functie de preferinte, mai mici sau mai mari.
8. Optional: pentru a obtine batoanele perfecte, se introduce tava la cuptorul setat la 80 grade Celsius timp de 35 minute (sus-jos, fara ventilatie).
Va doresc pofta buna!


