Tort aniversar “La multi ani” cu capsuni si crema de ciocolata alba | Reteta tort festiv

Un tort festiv potrivit pentru orice ocazie de sarbatoare, zi de nastere, onomastica si chiar pentru petrecerea de revelion. Este un tort foarte fresh si racoritor datorita combinatiei dintre crema de capsuni si crema cu ciocolata alba.

Am pregatit acest tort pentru noaptea de Revelion pentru ca am vrut sa fie ceva festiv, dar care sa fie si lejer in acelasi timp, dupa o masa copioasa merge perfect o felie din acest tort cu capsuni si crema fina de ciocolata alba.

Pentru decor am folosit bomboane Raffaello, boabe de struguri albi si ce credeti… floricele albastre din gradina, pe data de 31 decembrie! O bucurie sa gasesti asa ceva in aceasta perioada. Floricelele sunt comestibile si apartin plantei Ventrilica (Veronica Officinalis) despre care am scris mai multe aici.

veronica-officinalis-ventrilica-planta-medicinala-floare

Sa incepem cu lista de ingrediente pentru tort si apoi o sa va povestesc pas cu pas cum se prepara cremele si cum se asambleaza tortul.


Ingrediente tort aniversar cu capsuni si crema de ciocolata alba

  • un blat de tort, sectionat in 3 felii subtiri

CREMA DE CAPSUNI:

  • 500 g capsuni + 3 linguri zahar
  • 10 g gelatina (1 pliculet)

CREMA DE CIOCOLATA ALBA:

  • 200 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana lichida, min 30% grasime

PENTRU DECOR:

  • Frisca:
    • frisca din 200 ml smantana lichida, min 30% grasime
    • 2 linguri zahar pudra
    • 1/2 lingurita intaritor de frisca
  • Decoratiuni din ciocolata neagra:
    • 50 g ciocolata neagra, 70% cacao
  • Boabe de struguri albi
  • Bomboane Rafaello

  • Ustensile necesare pentru preparare si asamblare tort:


    Cum se prepara si asambleaza tortul

    Presupunem ca avem deja blatul de tort si trecem direct la prepararea ambelor creme, cea de capsuni si cea de ciocolata alba. Se poate incepe cu oricare dintre creme, ambele necesita sa fie racite la frigider. Eu am preferat sa incep cu crema de capsuni, pe care am turnat-o la baza tortului.

    Crema de capsuni

    Am folosit capsuni bio super gustoase, culese vara trecuta si pastrate in caserola la congelator, cu putin zahar presarat printre ele. Dar voi puteti sa folositi si capsuni proaspete daca aveti.

    Pas 1. Se toarna capsunile si 3 linguri de zahar in vasul de sticla de la tocatorul cu lama S si apoi se mixeaza foarte bine pana cand obtinem o crema fina de capsuni:

    Pas 2. Se pregateste gelatina pentru hidratare astfel: se iau doua linguri din crema de capsuni si se pun intr-un castron de inox, se adauga o lingura de apa si cele 10 grame de gelatina (echivalentul unui pliculet de gelatina).

    Se amesteca totul bine si se lasa 10 minute la hidratat, pana cand gelatina absoarbe tot lichidul. Asa trebuie sa arate cand gelatina e hidratata:

    Pas 3. Se incalzeste gelatina la bain marie pana cand aceasta devine lichida si este dizolvata complet (atentie, nu fierbeti gelatina pentru ca nu o sa se mai lege crema). Eu am improvizat si am folosit pentru bain marie o tigaie in care am pus apa fierbinte, am tinut focul la minim si am pus castronul cu gelatina direct pe tigaie, amestecand in continuu pana cand s-a dizolvat toata gelatina:

    Si asa arata gelatina dizolvata complet:

    Pas 4. In continuare, se amesteca gelatina cu restul de crema de capsuni si se omogenizeaza foarte bine cu o lingura.

    Daca folosim capsuni din congelator si crema e rece, atunci trebuie incalzita pe foc pana cand atinge temperatura camerei, si abia apoi se adauga gelatina. Daca punem gelatina direct in crema rece, aceasta va forma cocoloase, de aceea e important sa incalzim crema.

    Pas 5. Dupa ce am incorporat gelatina, se pune crema de capsuni peste primul blat de tort, pe care il asezam cu grija in forma de tort detasabila.

    Peste blatul asezat in forma de tort, se toarna crema de capsuni si apoi se da la frigider minim 2 ore, pana cand crema de capsuni este complet legata.

    In timp ce se raceste crema de capsuni, pregatim crema de ciocolata alba.

    Crema de ciocolata alba

    Pas 1. Intr-un vas de inox incalzim 200 ml smantana lichida pana la punctul de fierbere, dar nu o dam in clocot, apoi stingem focul si adaugam 200 g ciocolata alba si amestecam usor cu un tel pana cand toata ciocolata s-a topit.

    Pas 2. Se lasa la racit crema de ciocolata alba apoi se introduce in frigider pentru minim 2-3 ore. Eu o racesc rapid, mai intai in chiuveta cu apa rece, apoi o dau la congelator 30-40 minute.

    Pas 3. Dupa ce s-a racit foarte bine crema de ciocolata alba se bate cu mixerul pana cand capata consistenta unei creme bine legate. Veti simti la mana cand este gata. Nu insistati sa mixati prea mult crema, pentru ca exista riscul sa se taie.

    Pas 4. Se scoate din frigider forma de tort in care am pus primul blat si crema de capsuni, se adauga inca un rand de blat si deasupra se toarna crema de ciocolata.

    Pas 5. Asezam ultimul rand de blat deasupra si mai lasam la frigider 30 minute. Apoi scoatem tortul din forma detasabila si ne pregatim pentru ornat. Ce frumos arata straturile de crema, exact asa cum imi place, cu multa crema si blat subtire:

    reteta tort-la-multi-ani-aniversar-onomastica-revelion-festiv, tort crema de ciocolata alba. crema de capsuni

    Decorarea tortului

    Cum se prepara frisca perfecta pentru ornat tortul

    Smantana lichida se raceste foarte bine la frigider, iar vasul in care vom bate frisca se tine cateva minute in congelator, pentru ca e important ca sa batem frisca rece.

    Se mixeaza smantana la viteza mica, eu folosesc treapta 1 de la mixer, si in cateva minute incepe sa devina o frisca pufoasa. Chiar inainte de a fi gata, se adauga 2 linguri de zahar pudra si 1/2 lingurita intaritor de frisca, se mai mixeaza putin si frisca este perfecta pentru ornat.

    Atentie la momentul cand frisca este gata, daca nu va opriti la timp din mixat, frisca incepe sa se separe si se va taia.

    Vom acoperi tortul cu un strat generos de frisca proaspat preparata si cu ajutorul unei spatule intindem uniform frisca pe toata suprafata tortului.


    Cum se fac ornamentele din ciocolata temperata

    O sa va explic cea mai simpla metoda de lucru cu ciocolata topita, desi exista mai multe metode profesionale destul de complicate, am descoperit ca se poate lucra foarte usor cu ciocolata cu putina rabdare si pricepere.

    Pas 1. Se pune apa la incalzit intr-un vas de inox, aducem apa pana in punctul de fierbere dar nu o dam in clocot, si apoi stingem focul.

    Pas 2. Intr-un poș de patiserie de unica folosinta se adauga 50 g ciocolata amaruie, cu continut de 70% cacao. Apoi se pune poșul in apa fierbinte si se lasa acolo pana cand ciocolata s-a topit.

    Pas 3. Se taie capatul poșului de patiserie astfel incat sa curga un fir subtire de ciocolata si se incepe desenarea decoratiunilor din ciocolata pe o foaie de hartie de copt. Eu am scris “La multi ani” si am desenat cativa fulgi de zapada.

    reteta tort-la-multi-ani-aniversar-onomastica-revelion-festiv, tort crema de ciocolata alba. crema de capsuni

    Pas 4. Dupa ce am terminat de desenat formele de ciocolata, se ia hartia de copt cu multa grija si se aseaza in frigider pana se raceste complet ciocolata.

    Pas 5. Scoatem decoratiunile de ciocolata din frigider si ne miscam repede, pana nu se incalzeste ciocolata. Cu un cutit cu lama subtire se desprin formele de ciocolata de pe hartia de copt si se aseaza pe tort.

    reteta tort-la-multi-ani-aniversar-onomastica-revelion-festiv, tort crema de ciocolata alba. crema de capsuni
    reteta tort-la-multi-ani-aniversar-onomastica-revelion-festiv, tort crema de ciocolata alba. crema de capsuni

    Odata cu decoratiunile din ciocolata, pe tort adaugam si celelalte elemente: bomboanele Raffaello, boabe de struguri albi si floricele albastre comestibile de Veronica Officinalis.

    reteta tort-la-multi-ani-aniversar-onomastica-revelion-festiv, tort crema de ciocolata alba. crema de capsuni
    reteta tort-la-multi-ani-aniversar-onomastica-revelion-festiv, tort crema de ciocolata alba. crema de capsuni
    reteta tort-la-multi-ani-aniversar-onomastica-revelion-festiv, tort crema de ciocolata alba. crema de capsuni

    Iata cum arata o felie din acest tort racoritor cu crema de capsuni si ciocolata alba:

    reteta tort-la-multi-ani-aniversar-onomastica-revelion-festiv, tort crema de ciocolata alba. crema de capsuni
    reteta tort-la-multi-ani-aniversar-onomastica-revelion-festiv, tort crema de ciocolata alba. crema de capsuni

    Sper ca v-a placut aceasta reteta de tort pentru aniversari si zile speciale, cei dragi vor aprecia oricand un tort facut in casa cu multa iubire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.