Cum se face martipan de casa – Reteta simpla

Marțipanul este o pastă moale și flexibilă, obținută din migdale măcinate și zahăr pudră. Are o aromă bogată de migdale și o textură care permite modelarea în forme decorative. Martipanul este perfect pentru a acoperi prăjituri sau pentru a crea decorațiuni comestibile.

Dacă vrei să încerci o rețetă simplă de martipan de casă, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol, îți voi arăta cum să faci martipanul tău propriu, folosind doar câteva ingrediente de bază.

Ingrediente martipan de casa:

  • 200 g migdale măcinate fin sau făină de migdale
  • 200 g zahăr pudră
  • 1 lingură de sirop de zahăr sau miere
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • câteva picături de esență de migdale (opțional, pentru aromă)

Instrucțiuni preparare martipan de casa:

Pasul 1: Pregătirea migdalelor

Dacă folosești migdale întregi, opărește-le câteva minute si apoi răcește-le pentru a îndepărta coaja. Lasă-le să se usuce complet înainte de a le măcina.

Mai simplu este sa folosești direct migdale măcinate sub formă de făină fină. Dacă făina de migdale are totuși granulații, atunci mai poți să o macini până când devine suficient de fină.Pasul 2: Amestecarea ingredientelor

Într-un bol, amestecă migdalele măcinate sau făina de migdale cu zahărul pudră. Asigură-te că amestecul este omogen.

Pasul 3: Adăugarea aromelor și lichidelor

Adaugă siropul de zahăr sau mierea, extractul de vanilie și, dacă dorești, câteva picături de esență de migdale pentru o aromă intensă.

Amestecă ingredientele până când obții o pastă omogenă. Dacă compoziția este prea uscată, adaugă câteva picături de apă pentru a ajuta la legarea ingredientelor (apa se pune treptat, maxim o lingură de apă o dată, apoi se testează dacă mai e nevoie).

Pasul 4: Framantarea martipanului (manual sau cu robot de bucătărie)

Pentru varianta manuală: pune compoziția de marțipan pe o suprafață curată și presărată cu zahăr pudră, apoi începe să frămânți cu grijă marțipanul până când devine moale și flexibil. Dacă este prea lipicios, adaugă puțin zahăr pudră în timpul frământării.

Pentru varianta rapidă: se folosește robotul de bucătărie până când marțipanul atinge consistența dorită.

Pasul 5: Modelarea și utilizarea martipanului

Acum poți folosi martipanul pentru a acoperi prăjituri sau pentru a crea diverse decorațiuni. Îl poți întinde cu un sucitor presărat cu zahăr pudră pentru a-l modela ușor în formele dorite.

marzipan clasic sucitor reteta simpla
Întindere marțipan cu sucitorul – @James Petts via flickr


Pasul 6: Depozitare

Dacă nu folosești întregul marțipan, înfășoară-l în folie alimentară și depozitează-l într-un recipient ermetic în frigider. Poate fi păstrat timp de câteva săptămâni.

Martipan clasic – @wikimedia

Făcând marțipanul de casă, poți să controlezi ingredientele și să obții o textură și o aromă personalizate. Această rețetă simplă îți va permite să creezi marțipan delicios și versatil, perfect pentru a adăuga un plus de eleganță și savoare prăjiturilor tale și altor creații culinare.

Sfere de martipan cu fistic – @ThePersianfussion, via wikimedia