Orez cu turmeric si legume la gratar
O mancare lejera si sanatoasa, orezul cu turmeric si legume la gratar este preferatul meu atunci cand vreau sa-i dau o pauza stomacului meu de la mancarurile cu carne si lactate.
Pentru aceasta reteta am folosit sfecla, morcovi si ciuperci la gratar. Voi puteti sa folositi legumele voastre preferate. Intrebati-va corpul de ce aveti pofta astazi?
Ingrediente orez cu turmeric:
- o cana de orez alb ecologic,
- 2 cani de apa,
- 1 lingurita de sare,
- 3 linguri de ulei de masline bio,
- 1/2 lingurita de turmeric,
- 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat.
Pentru legumele la gratar:
- o sfecla rosie,
- 3-4 ciuperci champignon,
- 3-4 morcovi potriviti ca marime,
- putina sare.
Pentru decor: o mana de migdale.
Mod de preparare orez cu turmeric:
1. Se pune apa la fiert intr-o oala de inox si se adauga orezul si uleiul.
2. Se lasa la sa fiarba la foc mic pana cand este gata orezul, aproximativ 20 minute. Ttestati un bob de orez si verificati daca in interior s-a gatit, daca este inca tare mai lasati-l cateva minute la fiert)
3. Stingem focul si adaugam condimentele: sarea, turmericul si piperul macinat.
4. Amestecam bine si acoperim cu un capac timp de 10 minute.
Pregatim legumele pe gratar
Incingem tigaia tip gratar pe aragaz si asezam feliutele de sfecla, ciupercile champignon si morcovii taiati pe lung.
Gatim legumele pe ambele parti si apoi le scoatem pe o farfurie si le asezonam cu un praf de sare.

Decoram farfuria intr-un mod creativ, eu am vrut sa ma joc si sa fac un fel de ghiveci de flori.
Liber la imaginatie!
Ce este turmericul si ce proprietati are?
Turmericul este un condiment care a devenit popular atat pentru folosirea lui in diverse retete, cat si datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Este folosit mai ales in medicina indiana mai ales in cazul inflamatiilor si al durerilor cronice. Medicina occidentala a inceput sa studieze turmericul si sa ii remarce efectele benefice asupra sanatatii.

Radacina de turmeric are o culoare galben intens spre auriu, un gust putin amarui, usor piperat si un miros puternic aromat, asemanator cu cel al ghimbirului.
Turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.
Curcuminul este substanta activa din turmeric, responsabila pentru efectele terapeutice ale acestui condiment.
Top 8 beneficii ale turmericului
1. Este o arma puternica impotriva inflamatiei
2. Creste capacitatea antioxidanta si protejeaza impotriva impotriva radicalilor liberi
3. Ajuta la stimularea sistemului imunitar, ajutandu-ne in lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor.
Pentru absorbtia optima a turmericului, acesta trebuie consumat impreuna cu piper si alimente bogate in grasimi sanatoase (cum ar fi pestele, untul clarifiat, nucile si semintele, untul de cocos).
4. Protejeaza inima si regleaza sistemul cardio-vascular
5. Imbunatateste starea de spirit, curcuminul din turmeric s-a dovedit a fi benefic si in tratarea depresiei.
6. Previne bolile neurodegenerative avand o influenta benefica asupra creierului si a sistemului nervos
7. Ajuta la o buna digestie, regleaza tranzitul intestinal si calmeaza colonul iritabil
8. Imbunatateste functia hepatica si protejeaza ficatul impotriva toxinelor
Contraindicatiile turmericului
Curcuminul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici persoanelor care sufera de piatra la rinichi sau la vezica biliara.
S-a observat ca turmericul poate avea si proprietati anticoagulante, de aceea asocierea sa cu medicamente anticoagulante (aspirina, warfarina, heparina) poate creste riscul de sangerare. De asemenea, turmericul poate interactiona cu antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen). Se recomanda consultarea unui medic specialist pent
Concluzie:
Asadar, turmericul nu este doar un condiment minunat pentru preparatele noastre culinare, ci si un remediu natural cu puternice proprietati antiinflamatoare si antioxidante. A se consuma cu moderatie.
Citeste mai mult pe: viataverdeviu.ro