Turmeric (curcuma) – Proprietati, beneficii si precautii
Turmericul cunoscut sub denumirea latina Curcuma longa face parte din familia Zingiberaceae, care include, de asemenea, ghimbirul si cardamomul.
Planta este originara din India si sud-estul Asiei si a fost folosita de secole in bucatarie si medicina traditionala. Turmericul este cunoscut pentru culoarea sa galbena stralucitoare si pentru gustul sau cald, usor amar, si este adesea utilizat ca condiment in bucataria indiana si din Orientul Mijlociu.
Turmericul a fost utilizat in medicina traditionala pentru a trata o larga varietate de afectiuni, inclusiv probleme digestive, afectiuni ale pielii si dureri.
Ingredientul activ din turmeric, curcuminul, se crede ca are proprietati antiinflamatorii, antioxidante si alte proprietati care promoveaza sanatatea.
Cum arata planta de turmeric (curcuma)
Turmericul este o planta tropicala si are frunze lungi si subtiri, poate creste pana la aproximativ 60-90 cm inaltime. Plantele produc flori de diferite culori: mov, galbene sau albe.


Partea cea mai utilizata a plantei este rizomul, care este tulpina subterana a plantei. Rizomii sunt, in general, de culoare portocalie sau galbena. Sunt de obicei recoltati, apoi se usuca si se macina intr-o pulbere care este utilizata ca si condiment in bucatarie sau supliment alimentar.

Conditii de crestere pentru turmeric
Planta de turmeric prefera climatul cald si umed si se dezvolta cel mai bine in soluri bine drenate care sunt bogate in materie organica. Turmericul este usor de cultivat si poate fi propagat prin rizomi sau prin plantarea semintelor.
Turmericul se poate creste ca planta in ghiveci, rizomul de turmeric se pune in pamant amestecat cu nisip si se uda moderat, avand grija sa-l protejam iarna si sa il tinem in casa. Este potrivit ca planta de apartament prin florile si frunzele sale decorative.
Iata cum arata o plantatie de turmeric undeva pe insula Maui, Hawaii, acolo unde este clima calda si umeda, iar solul e bogat in nutrienti:

Ce proprietati si beneficii are turmericul
Turmericul este un condiment care a devenit popular atat pentru folosirea lui in diverse retete, cat si datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Este folosit mai ales in medicina in cazul inflamatiilor si al durerilor cronice.
Radacina de turmeric are o culoare galben intens spre auriu, un gust putin amarui, usor piperat si un miros puternic aromat, asemanator cu cel al ghimbirului.

Turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.
Curcuminul este substanta activa din turmeric, responsabila pentru efectele terapeutice ale acestui condiment.
Top 8 beneficii ale turmericului
1. Este o arma puternica impotriva inflamatiei
2. Are rol antioxidant si protejeaza impotriva impotriva radicalilor liberi
3. Ajuta la stimularea sistemului imunitar, ajutandu-ne in lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor.
Pentru absorbtia optima a turmericului, acesta trebuie consumat impreuna cu piper si alimente bogate in grasimi sanatoase (cum ar fi pestele, untul clarifiat, nucile si semintele, untul de cocos).
4. Protejeaza inima si regleaza sistemul cardio-vascular
5. Imbunatateste starea de spirit, curcuminul din turmeric s-a dovedit a fi benefic si in tratarea depresiei.
6. Previne bolile neurodegenerative avand o influenta benefica asupra creierului si a sistemului nervos
7. Ajuta la o buna digestie, regleaza tranzitul intestinal si calmeaza colonul iritabil
8. Imbunatateste functia hepatica si protejeaza ficatul impotriva toxinelor
Contraindicatiile turmericului
Curcuminul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici persoanelor care sufera de piatra la rinichi sau la vezica biliara.
S-a observat ca turmericul poate avea si proprietati anticoagulante, de aceea asocierea sa cu medicamente anticoagulante (aspirina, warfarina, heparina) poate creste riscul de sangerare. De asemenea, turmericul poate interactiona cu antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen). Se recomanda consultarea unui medic specialist pent
Intrebuintari turmeric
1. Condiment in preparate culinare: Radacina de turmeric este utilizata ca si condiment in bucataria indiana si asiatica, fiind un ingredient important in prepararea curry-ului. Are un gust usor amar si un miros puternic si distinctiv.

2. Colorant alimentar: Turmericul este utilizat ca si colorant natural, oferind o culoare galben-aurie la alimente precum orez, mustar, sosuri si branzeturi, sau chiar colorarea oualor de Pasti.

3. Colorant textil: Curcuma, substanta activa din turmeric, este folosita pentru a colora articole textile in galben-auriu. Atentie cand folositi turmeric, pateaza hainele si alte suprafete, asa ca este recomandat sa lucrati cu grija.
4. Supliment alimentar: Turmericul este disponibil sub forma de supliment alimentar si este utilizat in principal pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante.
Concluzie:
Asadar, turmericul nu este doar un condiment minunat pentru preparatele noastre culinare, ci si un remediu natural cu puternice proprietati antiinflamatoare si antioxidante. A se consuma cu moderatie.
Citeste mai mult pe: viataverdeviu.ro