Piperul – Beneficii, tipuri de piper si intrebuintari

Piperul e considerat regele condimentelor, fiind cel mai raspandit condiment din lume si este aproape nelipsit din mancarurile noastre.

Piperul – Scurt istoric

La origine, piperul provine din India de Sud si este cunoscut de peste 3000 de ani. In antichitate era atat de pretios incat era numit aurul negru si se folosea ca moneda de schimb. Cand ajuns in Europa, doar familiile instarite aveau acces la acest condiment scump pe acele vremuri. Grecii l-au folosit la inceput pe post de planta medicinala. In cele din urma, s-a raspandit pretutindeni si a ajuns sa fie folosit de toate popoarele. Acum este considerat un condiment banal, relativ ieftin, dar exista si sortimente ecologice mai scumpe care au o aroma deosebit de intensa si placuta.

Cum arata planta de piper in natura?

In mediul ei natural, planta de piper este vesnic verde si se aseamana cu vita de vie, fiind o planta cataratoare, reuseste sa atinga 10 m inaltime in zonele cu clima calda tropicala. Dupa 3-4 ani face buchetele de flori, care mai apoi se transforma in boabe de piper.

Piper Nigrum, foto Nick Allen, Wikimedia Commons

Asa arata boabele de piper verzi, necoapte, care mai apoi se vor colora in rosu intens, odata ajunse la maturitate.

Tipuri de piper – Sortimente si mod de prelucrare

Toate tipurile de piper provin din aceeasi planta Piper Nigrum si se obtin prin culegerea boabelor in diferite stadii de coacere. Acestea se prelucreaza in mod diferit pentru a obtine varietatile de boabe de piper rosu, negru, verde si alb.

Piperul negru se obtine din boabele verzi (inca necoapte) ale plantei Piper Nigrum. Acestea se prelucreaza termic si apoi se pun la uscat la soare. In timp ce se usuca boabele de piper vor deveni inchise la culoare. Acesta este piperul negru pe care il cunoastem cu totii.

piper-negru-boabe-piper-nigrum-cum-se-face-piperul
Boabe uscate piper negru, Pixabay

Piperul verde se recolteaza atunci cand boabele de piper sunt necoapte, de un verde intens. Pentru a-si pastra culoarea, boabele sunt tratate cu conservanti pentru a impiedica oxidarea. Piperul verde e foarte perisabil si din acest motiv necesita tratament pentru a fi stabilizat.

Boabe piper negru
Boabe proaspete de piper verde, foto Vengolis @Wikimedia

Piperul rosu este obtinut din boabele coapte de piper, care se coloreaza in rosu intens atunci cand ajung la maturitate. Pentru a pastra culoarea boabelor rosii de piper, acestea sunt supuse unor procedee de conservare. Aroma de piper rosu este mai subtila decat cea de piper negru.

Boabe de piper verzi si rosii – foto Vengolis, Wikimedia Commons

Piperul alb se obtine tot din boabele coapte de piper, atunci cand acestea au culoarea rosie au ajuns la maturitate. Se lasa la hidratat in apa pana cand se inmoaie coaja rosie care apoi se indeparteaza si ceea ce ramane este miezul alb, care este denumit piper alb. Aroma este mai blanda si se foloseste de obicei la sosuri albe.

Pentru a beneficia de toata gama de gusturi ale boabelor de piper, exista mixuri de piper mozaic (negru, rosu, verde si alb).

Mix boabe de piper colorat mozaic, foto Pixabay

Cel mai bun gust este atunci cand piperul e proaspat macinat cu ajutorul unei rasnite si boabele sa fie de calitate, se gasesc in comert boabe de piper ecologice si au o aroma extraordinara.

Bibliografie si referinte unde puteti afla mai multe informatii despre piper:

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/piper-tipuri-beneficii-pentru-sanatate-si-frumusete-si-contraindicatii

https://www.britannica.com/plant/black-pepper-plant

https://www.farmersalmanac.com/where-do-peppercorns-come-from

https://www.tasteofhome.com/article/guide-to-peppercorns/

https://www.thespruceeats.com/peppercorn-and-pepper-varieties

Foto articol @Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.