Suc de ghimbir proaspat cu lamaie si bicarbonat

Suc concentrat de ghimbir cu lamaie, extras proaspat cu ajutorul unui blender sau folosind un storcator cu presare la rece.

Ingrediente:

  • 2 pahare de apa,
  • 1 radacina de ghimbir
  • zeama de la o jumatate de lamaie.
  • indulcitorul preferat (optional)
  • 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu.

Daca avem un blender la indemana, atunci punem in recipient apa si radacina de ghimbir tocata bucatele, mixam bine si apoi trecem lichidul printr-o strecuratoare. Apoi adaugam zeama de lamaie, indulcitorul preferat (optional) si bicarbonatul de sodiu.

De asemenea, sucul de ghimbir se poate extrage si cu ajutorul unui storcator cu presare la rece, dar doar daca vrem sa facem cantitati mai mari, altfel nu merita sa murdarim storcatorul doar pentru o radacina de ghimbir. De aceea, eu prefer blenderul atunci cand fac o cantitate mica de suc de ghimbir.

Fara bicarbonat si lamaie, sucul va oxida si va capata o culoare mai inchisa si gustul se va schimba usor. Lamaia impreuna cu bicarbonatul au efect de alcalinizare si antioxidant, astfel sucul ramane neschimbat pana la o saptamana. Se pastreaza la frigider intr-un recipient de sticla cu capac.

✅ Se iau cate 2 linguri din acest suc inainte de masa pentru stimularea digestiei si activarea metabolismului.

Ce este ghimbirul si de ce este bine sa il consumam?

Info: viataverdeviu.ro

Ghimbirul (Zingiber officinale) este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale. Rizomul (radacina) de ghimbir are o forma neregulata, contorsionata, atingand pana la 5-6 centimetri in lungime. Ghimbirul e deosebit de pretuit in bucatariile orientale din India, Malaezia, Nepal, etc. Se mai face din ghimbir si asa-zisa “bere” din ghimbir (ginger beer), care este o bautura ne-alcoolica, racoritoare si energizanta.



Ghimbirul se poate gasi pe piata in stare proaspata, macinat, sub forma de ghimbir capsule sau ulei esential de ghimbir.

Top 8 beneficii ale ghimbirului

1. Sprijina sistemul imunitar

Lupta impotriva infectiilor fungice si bacteriene, ajuta la tratarea bronsitelor, a laringitelor, pneumoniei si a infectiilor aparatului urinar.
Este foarte benefic si in caz de raceala si gripa, datorita efectului sau diaforetic (provoaca transpiratie) si de mentinere a temperaturii corpului.

2. Reduce inflamatiile

Datorita componentelor sale cu efect antiinflamator (gingerol, shogaol, paradol si zingerone), ghimbirul ar putea inhiba anumiti markeri inflamatori.

Datorita abilitatii sale de a reduce inflamatia, adaugand ghimbir in dieta ta vei observa o diminuare a durerilor musculare si a celor articulare, cauzate de artrita. Studiile efectuate au demonstrat ca ghimbirul este eficient in ameliorarea febrei musculare cauzata de exercitiile fizice si a durerilor de genunchi la persoanele cu osteoartrita.

3. Imbunatateste circulatia periferica

Ghimbirul este excelent pentru punerea in miscare a sangelui, il fluidizeaza, are efect anti coagulant si imbunatateste circulatia periferica. Este un remediu foarte bun pentru mainile sau picioarele reci, ajutand totodata si circulatia la nivelul creierului.

4. Amelioreaza durerile menstruale

Un studiu publicat in The Journal of Alternative and Complementary Medicine a aratat ca ghimbirul este la fel de eficient in reducerea durerilor menstruale precum ibuprofenul.


5. Este un energizant puternic O cana de ceai de ghimbir te poate revigora chiar mai bine decat o cafea. Incearca si vei vedea rezultatele.

6. Regleaza nivelul glicemiei.

Hiperglicemia poate cauza o multime de efecte negative,si daca nu este tratata, aceasta poate duce la probleme mult mai serioase. Cercetarile efectuate ne arata ca putem evita asemenea probleme utilizand ghimbir, acesta contribuind la mentinerea unui nivel normal al glicemiei.

Un studiu realizat in 2015 a concluzionat ca suplimentele cu ghimbir au redus cresterea nivelului glicemiei cu 12% si au imbunatatit controlul pe termen lung al glicemiei cu 10%.

7. Scade nivelul colesterolului

Unul dintre cele mai mari importante beneficii ale ghimbirului este abilitatea acestuia de a scadea nivelul colesterolului rau (LDH) si al trigliceridelor intr-un mod natural, si sa imbunatateasca nivelul de HDL (colesterol bun).

8. Combate greata si regleaza digestia

De-a lungul timpului, oamenii au folosit ghimbirul ca remediu natural impotriva raului de mare si a senzatiei de greata.
Sustine sanatatea digestiei, prevenind probleme precum: balonare, senzatie de plenitudine, crampe abdominale, arsuri la stomac, reflux gastric etc.
De asemenea, ghimbirul este indicat in curele de slabit, deoarece stimuleaza digestia si grabeste pierderea in greutate.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.