Frappé Grecesc – O scurtă istorie și o rețetă delicioasă de preparat acasă

Frappé-ul grecesc ocupă un loc special în cultura și gastronomia Greciei. Această băutură delicioasă, preparată din cafea instant, apă, zahăr și gheață, a câștigat rapid popularitate în întreaga lume datorită simplității sale și gustului răcoritor. Unii oameni preferă să adauge lapte sau frișcă pentru a obține o consistență mai bogată și o notă de cremozitate.

Originea frappé-ului ar fi undeva în anii 1950, când un cercetător al Institutului Național de Cercetare pentru Cafea din Salonic a descoperit întâmplător rețeta în timp ce căuta modalități de a utiliza cafeaua instant. El a amestecat viguros cafeaua instant (ness-ul) cu apă și gheață, obținând astfel o băutură spumoasă și revigorantă. Această descoperire a dus la popularizarea rapidă a frappé-ului în rândul grecilor, iar de aici s-a răspândit în toată țara și ulterior în întreaga lume.

Prepararea unui frappé grecesc este simplă. Cafeaua instant este amestecată cu apă rece și zahăr într-un shaker sau într-un pahar închis ermetic. Amestecul este agitat energic până se formează o spumă groasă, iar apoi se toarnă peste gheață într-un pahar înalt. De asemenea, frappé-ul poate fi servit cu lapte sau frișcă pentru o notă de cremozitate.

Gustul revigorant al frappé-ului grecesc au făcut din această băutură un simbol al relaxării și socializării în cultura greacă. Este des savurat în cafenele, terase și plaje, în special în zilele călduroase de vară.

Reteta Frappé cu lapte

Ingrediente:

 • 2 lingurițe de cafea instant
 • 2 lingurițe de zahăr (sau după gust)
 • 2 linguri de apă caldă
 • lapte (aproximativ 1/2 cană sau după preferințe)
 • gheață
 • sirop (opțional, pentru un plus de aromă)

Mod de preparare frappé cu lapte :

 1. Într-un recipient adăugați cafeaua instant și zahărul.
 2. Adăugați și 2 linguri de apă caldă. Aceasta va ajuta la dizolvarea cafelei instant și a zahărului.
 3. Folosind un tel special, amestecați energic amestecul până când obțineți o pastă omogenă și spumoasă.
 4. Completați cu lapte în funcție de preferințe. Puteți adăuga mai mult lapte pentru un frappé mai cremos sau mai puțin lapte pentru un gust mai concentrat de cafea.
 5. Amestecați bine cu ajutorul telului toate ingredientele până se omogenizează.
 6. Opțional, puteți adăuga siropul preferat în acest moment pentru a da o notă de aromă suplimentară. Siropurile de vanilie, ciocolată sau caramel sunt alegeri populare.
 7. Adăugați gheață în pahar. Cantitatea poate varia în funcție de cât de răcoros vreți să fie frappé-ul.
 8. Serviți imediat și bucurați-vă de un frappé grecesc delicios cu lapte!


Acesta este un mod simplu și delicios de a pregăti un frappé grecesc cu lapte. Puteți ajusta cantitățile de cafea, lapte și zahăr pentru a se potrivi gusturilor personale.

Foto: @flickr